fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaKrivokapić: Crna Gora nije spremna za nove izbore

Krivokapić: Crna Gora nije spremna za nove izbore

Podgorica, (MINA) – Izbori su najpošteniji način za razrješenje političke krize, ali Crna Gora sada nije spremna za njih, ocijenio je premijer Zdravko Krivokapić.

“Nemamo novo zakonodavstvo, nema promjene u pravosuđu, nijesmo stvorili preduslove za ravnopravne i fer izbore”, rekao je Krivokapić u intervjuu Televiziji Crne Gore.

Prema njegovim riječima, najjednostavniji način za rješenje krize je jačanje Vlade tako da ona zadrži isti karakter sa ljudima koji su dokazani.

“Najmanje me zanima da li imaju politički pedigre. Spreman sam za razmjenu ideja koje daju najbolje rješenje kako bi Crna Gora što prije završila obaveze na evropskom putu, obezbijedili bolji kvalitet života svih građana i doveli investitore sa reputacijom”, naveo je Krivokapić.

On je kazao da je nudio rekonstrukciju Vlade, ali da su određeni politički subjekti taj proces zaustavili kada su shvatili da ne mogu da vide sebe u takvom primjeru.

Krivokapić je, komentarišući Memorandum o saradnji između dijela vladajućih partija i partija nacionalnih manjina, rekao da njega obavezuje sporazum koji je potpisao sa liderima Demokrata i Građanskog pokreta URA, Aleksom Bečićem i Dritanom Abazovićem nakon izbora.

“U ovom Memorandumu bih volio da vidim dodatne vrijednosti u odnosu na taj sporazum, ali ih ne vidim”, kazao je Krivokapić, prenosi portal RTCG.

On je naveo da je razlog potpisivanja memoranduma sigurno manjinska vlada, što su, kako je naveo, politički subjekti javno iskazali.

“To je manjinska vlada koja zagovara matematički formulu 40 plus četiri plus pet. Ako je prvi član memoranduma pomirenje, da li bi takav pristup doveo do pomirenja ili većih razlika”, upitao je Krivokapić.

Krivokapić je podsjetio da je Vlada 27. jula poslala predlog Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

“Od tada nismo dobili nikakav odgovor. Da li mislite da je za to kriva Vlada”, naveo je Krivokapić.

On je rekao da je uradio sve što je do njega, da je ugovor napravljen u skladu sa Ustavom, novim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, analogijom vezanom za potpisane sporazume sa Svetom stolicom, Islamskom i Jevrejskom zajednicom.

“Potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC bilo je definisano kao mjera određene politike, a ne odnosa države i crkve, nego određenih igrača koji pokušavaju od svega da pretvore neku igru koju ja ne poznajem, kako se ne bi poptisao ugovor. Valjda je to predviđeno za nekog novog premijera”, naveo je Krivokapić.

Krivokapić je dodao da će Zakon o popisu najvjerovatnije biti na sjednici Vlade u srijedu, a Zakon o porijeklu imovine početkom sljedeće godine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Ivanović v.d. izvršnog direktora CEDIS-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Odbor direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) imenovao je Vladimira Ivanovića za...