fbpx
NaslovnicaCrna GoraJunker: Balkanu prijeti rat ako mu EU uskrati perspektivu

Junker: Balkanu prijeti rat ako mu EU uskrati perspektivu

Beč, (MINA) – Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker upozorio je da postoji opasnost od rata na Balkanu ako Evropska unija (EU) ne učini ništa za prijem zemalja tog regiona.

“Ako Balkanu uskratimo perspektivu za prijem možemo da imamo ono što je već bilo 90-ih godina, prije ili kasnije”, rekao je Junker danas u autrijskom parlamentu

On je kazao je još dug put do evropske integracije tih zemalja i da je učinjen nedovoljan napredak u regionu koji bi omogućio integraciju prije 2025. godine, prenose agencije.

Junker je rekao da EU treba na intenzivan način da se bavi Balkanom i da ne dozvoli “rađanje ideje” da Unija nije ozbiljna u pogledu perpsektive pristupanja.

Kako je dodao, neke članice EU ne kriju odbojnost prema prijemu zemalja Zapadnog Balkana.

“Teren je još plodan za nove ratne sukobe u regionu”, ocijenio je Junker i poručio da pogranični sukobi moraju da budu riješeni pre prijema, kako se u EU ne bi “uvezla nestabilnost sa Balkana”.

Junker je danas govorio u autrijskom parlamentu tokom posjete Beču povodom obilježavanja 100 godina od osnivanja austrijske republike, u novembru 1918. godine.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije