fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐukanović tužio Vijesti i Kneževića, traži 100 hiljada EUR

Đukanović tužio Vijesti i Kneževića, traži 100 hiljada EUR

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović podnio je Osnovnom sudu u Podgorici tužbu protiv Daily presa i predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića, javila je Televizija Vijesti.

Đukanović je Vijesti tužio jer je 16. marta u dnevnom listu i na portalu Vijesti objavljen intervju sa Kneževićem pod naslovom “Đukanović, ja i torba s parama”.

Đukanović tvrdi da je cilj objavljivanja tog intervjua stvaranje negativne slike o njemu u domaćoj i međunarodnoj javnosti, i da je riječ o neistinitim i potpuno nepotkrijepljenim činjenicama, činjeničnim tvrdnjama senzacionalističke i tabloidne prirode.

Tužbom traži naknadu nematerijalne štete od 100 hiljada EUR.

Glavni i odgovorni urednik Vijesti Srdan Kosović tvrdi da je taj medij posao uradio profesionalno, u skladu sa novinarskim pravilima i dužnom novinarskom pažnjom.

“Jedino iznenađenje je traženi iznos od dva puta po 50 hiljada EUR, jer bi logičnije bilo da je dva puta po 47,5 hiljada”, rekao je Kosović, prenosi portal Vijesti.

Kosović je kazao da tužba Đukanovića samo pokazuje zašto je Crna Gora na 104. mjestu po izvještaju Reportera bez granica o slobodi medija i da je cilj da pošalje poruku Vijestima i drugim medijima da ne pišu o njegovim i poslovima njegove uže familije.

“Niti je to iznenađenje, niti će, kada su Vijesti u pitanju imati efekta, jer će uvijek pisati o temama koje su od javnog interesa”, poručio je Kosović.

U tužbi se objašnjava da je intervju najavljen kao ekskluzivan, da je njegov naslov velikim slovima, i da se iz konteksta može zaključiti da je namjera bila senacionalistička i tabloidna, a ne profesionalna, u skladu sa etičkim standardima novinarstva.

“Iz navedenog se nesumnjivo zaključuje da prvotuženi (Knežević) iznosi neistinitu činjeničnu tvrdnju o postojanju navodno kormpromitujućeg snimka po tužioca, dok medij čiji je osnivač drugotuženi (Vijesti), bez provjere i distanciranja prihvata konkretne navode ioptuženog kao istinite i svoje,” piše u tužbi.

Objašnjava se da su Vijesti bile neprofesionalne i hjele da obmanu javnost, jer se u to vrijeme protiv Kneževića već vodilo više istraga Specijalnog tužilaštva.

Piše i da su navodi iz intervjua “notorne neistine iznijete sa namjerom” da se Đukanoviću nanese ogromna šteta u cilju odmazde zbog tih istraga SDT.

Crnogorskog predsjednika u ovom slučaju zastupa njegova sestra Ana Đukanović.

Najčitanije