fbpx
NaslovnicaGlavna vijestĐukanović: Crna Gora se solidariše sa Ukrajinom

Đukanović: Crna Gora se solidariše sa Ukrajinom

Podgorica, (MINA) – Crna Gora se potpuno solidaše sa državama članicama NATO-a, Evropske unije (EU) i Ukrajinom, njenim narodom i rukovodstvom, poručio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović, navodeći da se država pridružuje naporima koje će zapadne zemlje činiti da pomognu Ukrajini.

Đukanović je to kazao nakon samita šefova država i vlada NATO članica, na kojem se razmatrala situacija u Ukrajini.

“Danas je potvrđeno da je NATO veoma odlučan da prije svega zaštiti prostor svake svoje članice, shodno Vašingtonskom ugovoru”, rekao je Đukanović.

Kako je naveo, potvrđeno je da će se NATO snažno založiti da se pomogne Ukrajini, da Ukrajina odbrani svoju slobodu, živote svojih ljudi, da ponovo uspostavi svoj suverenitet i da obezbijedi normalan život.

“NATO je takođe vrlo odlučan da primjeni nikada rigoroznije sankcije međunarodne zajednice prema jednoj zemlji. Sankcije koje će podrazumijevati potpun prekid platnog prometa, potpunu obustavu nekih od najkrupnijih infrastrukturnih objekata, kao što je Sjeverni tok dva”, kazao je Đukanović.

Sankcije koje će, prema njegovim riječima, žestoko pogoditi privredne subjekte Rusije, ekonomiju države, a nažalost i stanovništvo, koje će sigurno morati da ispašta zbog svega što će se preduzeti protiv te države, kao odgovor na nasilje koje je neodgovorno primijenila.

“Prilika je bila da, u ime Crne Gore, saopštim potpunu solidarnost sa svim zemljama članicama NATO-a i EU, da pokažem potpunu solidarnost sa Ukrajinom, njenim narodom i rukovodstvom, da im iskažemo punu podršku”, rekao je Đukanović.

Đukanović je dodao da je samit bio prilika i da se Crna Gora pridruži naporima koje će sve zapadne zemlje činiti i koje već čine da pomognu Ukrajini, “da se odupru bezumnom nasilju i bezumnom aktu agresije”.

“Pomoć koja ide prema Ukrajini je već vrlo intenzivna, ona će se svakako nastaviti narednih dana, u nadi da će pomoći te napore koja Ukrajina i njeni građani čine u odbrani svog dostojanstva”, naveo je Đukanović.

On je ocijenio da je jako važno da se danas u okviru NATO alijanse jako dobro shvata da ovo nije kriza Ukrajine, već kriza evropske bezbjednosti.

“Ovo je pokušaj da se sruši ssstem vrijednosti Evrope i evroatlanske zajednice, da se poništi nešto što je bilo temelj superiornosti koje su i NATO i EU gradili u svijetu u period poslije Drugog svjetskog rata”, kazao je Đukanović.

To je, prema riječima Đukanovića, istovremeno i znak za uzbunu i obaveza da se odbrane te vrijednosti, da se ne dozvoli da se ugrožava sloboda, međunarodno pravo, nezavisnost drugih država.

Jer to bi zapravo vodilo ka porazu i slomu sve onoga što je mukotrpno, ali i uspješno, građeno u Evropi i na evroatlanskom prostoru”, dodao je Đukanović.

Đukanović je istakao da očekujem da će nakon i danas potvrđene mobilnosti u okviru NATO i nakon potvrđene riješenosti da se istraje u borbi za te vrijednosti, ipak doći do razumnijeg odnosa zvanične Moskve.

I da će, kako je dodao, Rusija shvatiti da ne može nastaviti sa takvim ponašanjem, da će se korigovati, prihvatiti ponudu koja je već upućena iz Kijeva da se uspostavi dijalog, da se pokuša na jedini mogući način – kroz politički dijalog, diplomatijom i uz pomoć relevantnih faktora međunarodne zajednice, doći do rješenja.

“Nadam se da će i današnje poruke biti dovoljno motivišuće za Rusiju da prihvati ponuđenu šansu, da uprkos šteti koja je već nastala, se vratimo jedinom mogućem načinu rješavanja problema ovog tipa”, zaključio je Đukanović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije