fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoDF: Nijesmo spremni za novi eksperiment

DF: Nijesmo spremni za novi eksperiment

Podgorica, (MINA) – Prioritet Demokratskog fronta (DF) nije rušenje postojeće Vlade, nego izbor nove koja će biti oslobođena svih slabosti, kazali su iz tog političkog saveza i poručili da nijesu spremni za novi eksperiment.

Iz koalicije Crno na Bijelo su ranije danas saopštili da nude koncept manjinske vlade bez Demokratske partije socijalista (DPS) i DF-a, navodeći da je to način da se odblokira evropski put Crne Gore.

Iz DF-a su naveli da je pitanje izbora nove vlade demokratsko pitanje.

“Zato je svaka odluka u vezi sa tim, stvar poštovanja volje naroda i uvažavanja one većine građana koja je bila za smjenu DPS-a i promjenu prethodne vlasti”, kazali su iz DF-a.

Oni su ocijenili da je kriza u funkcionisanju postojeće Vlade nastala upravo kao posljedica nepoštovanja demokratske volje građana i ignorisanja većine u parlamentu.

“Tu krizu je jedino moguće riješiti uvažavanjem te volje u dogovoru sa svima iz parlamentarne većine, bez novih eksperimenata iza leđa javnosti i svakako vodeći računa da se DPS-u ne ostavi ni najmanja mogućnost da utiče na društveno-politička kretanja u Crnoj Gori, bilo iz Vlade, bilo u ulozi manjinskog podržavaoca iste”, kaže se u saopštenju DF-a.

Prema njihovim riječima, potrebna je bolja vlada, koja će imati podršku većine i biti formirana na načelima moderne demokratije, koja će garantovati ravnopravnost i uvažavanje svih razlika i političkih posebnosti unutar pobjedničke većine.

“Takva vlada, otvorena i za manjinske narode, imala bi puni legitimtet koji postojeća već odavno nema”, smatraju u DF-u.

Kako su naveli, postupak izglasavanja nepovjerenja Vladi u Parlamentu pretpostavlja prethodno postignut iskreni i sadržajni dogovor svih predstavnika parlamentarne većine o principima, prioritetima i sastavu buduće Vlade, čemu su u potpunosti otvoreni.

Iz DF-a su istakli da su spremni za direktnu razmjenu mišljenja sa inicijatorima izglasavanja, kako bi se neposredno upoznali sa konkretnom idejom i iznijeli svoje mišljenje i predloge.

“Naš prioritet nije rušenje ove Vlade, već izbor nove, koja ce biti oslobođena svih slabosti sadašnje, zbog čega smo mi neskriveno i javno iznosili prigovore na njen rad, sastav i legitimitet”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je to prilika da se otklone sve manjkavosti iz rada Krivokapićeve vlade.

“Ali isto tako da se, bez žurbe i odlaganja, svestrano preduprijede sve opasnosti od novih iskušenja i slabosti kojih bi buduća vlada trebala biti lišena”, istakli su iz DF-a.

Oni su kazali da su spremni, sa velikom odgovornošću prema svojim biračima i demokratskom iskoraku Crne Gore, da o svemu razgovaraju, afirmišući važnost dijaloga za svaku kvalitetnu odluku i rješenja unutar većine.

“Koalicija “Za budućnost Crne Gore” je pokazala važnost međusobnog uvažavanja političkih partnera, što kao rezultat zajedničkih napora donosi ostvarenje bitnih promjena u Crnoj Gori, ukoliko se poštuju različitosti”, dodali su iz DF-a.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Čikago bez plej-ofa

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Čikaga poraženi su od Majamija 112:91 i ostali bez plej-ofa...