fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaDemokrate neće podržati manjinsku vladu

Demokrate neće podržati manjinsku vladu

Podgorica, (MINA) – Demokratska Crna Gora neće dati podršku za manjinsku vladu, saopštio je potpredsjednik te stranke Momo Koprivica, navodeći da je taj eksperimentu propao.

“Niko više od Demokrata neće dobiti podršku za manjinsku vladu. Taj eksperiment je propao i srušen je od autora eksperimenta”, rekao je Koprivica.

On je naveo da Demokrate neće vršiti vlast sa onima koje su pobijedili na izborima i odgovorni su za, kako je kazao, trodecenijsku devastaciju Crne Gore i međuvjersku i međunacionalnu netoleranciju i histeriju.

“Danas je dobilo potvrdu sve ono što je tvrdila Demokratska Crna Gora u prethodna dva mjeseca, jer izigravanje volje građana uvijek pravovremeno detektujemo”, rekao je Koprivica.

On je ocijenio da memorandum o saradnji između građanskog pokreta URA, Civisa, Socijalističke narodne partije i manjinskih stranaka nije bio put za bilo kakve mostove u društvu, već pojas za spasavanje onima koje su građani pobijedili 30. avgusta.

Prema riječima Koprivice, paradoksalno je to što koncept manjinske Vlade Demokratskoj partiji socijalista (DPS) nudi vicepremijer Dritan Abazović, autor ekspertske Vlade, jedini političar koji je član Vlade i čovjek koji je, zajedno sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, sastavio Vladu.

“Koliko modela neko treba da predloži u jednom sazivu parlamenta da bi bio kredibilan predlagač”, pitao je Koprivica.

On je naveo da je opštepoznato da izvršna vlast u parlamentarnim demokratijama predlaže parlamentu zakone saglasno volji parlamentarne većine, koja bira Vladu.

“Sada je nejasno kako će parlmentarna većina koju konstituiše DPS usvojiti zakon o porijeklu imovine, kojim se preispituje porijeklo imovine i onih od kojih zavisi donošenje ovog zakona ili njihovih vlasnika i mentora”, kazao je Koprivica.

On je naveo da su Demokrate evropska i evroatlanska partija centra, prozapadna i građanska stranka, koju ne interesuju statusi nacionalističkih retrogradnih političkih subjekata.

“Ipak, itekako nas zanima poštovanje izborne volje građana, jer se građanin na prethodnim izborima nije borio za ovaj ili onaj politički subjekt, već protiv politike koju je personifikovao DPS”, rekao je Koprivica.

On je naveo da je takva politika pobijeđena 30. avgusta, dodajući da na čelu oživljavanja takve politike nijesu politički subjekti, već “klasična crnogorska mafija oličena u par nosilaca organizovanog kriminala i korupcije u Crnoj Gori”.

On je kazao da Demokrate svojim stavom ne brane Vladu, Krivokapića, niti bilo koji politički subjekt ili ministra, već da, između ostalog, brane budžet, veće plate za radnike, bolje penzije, dječje dodatke, naknade majkama i veće staračke naknade.

“To je sad na ispitu i to je meta mafije. Dakle, nije u pitanju vlast i fotelje, već novac koji smo iz tajkunskih ruku oteli i kroz socijalnu politiku dali građanima Crne Gore”, rekao je Koprivica.

On je naveo da se sada predlaže konstituisanje vlasti sa onima koji su glasali protiv budžeta, većih plata i penzija, kao i protiv drugih socijalnih davanja.

Prema riječima Koprivice, vrlo je indikativno da se ruši vlast nakon vrlo uspješne sjednice Skupštine na kojoj su usvojeni svi akti u proceduri, uključujući i budžet, i na kojoj je riješeno pitanje Tužilačkog savjeta.

“Možda je sada jasnije kome je Milivoje Katnić brat? Ne igrajte se sa izbornom voljom građana, ne testirajte strpljenje naroda, ne uvodite Crnu Goru u destabilazaciju, jer izborna volja građana je svetinja”, zaključio je Koprivica.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije