fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaCrna Gora nastavlja sa ispunjavanjem obaveza iz pregovaračkog procesa

Crna Gora nastavlja sa ispunjavanjem obaveza iz pregovaračkog procesa

Podgorica, (MINA) – Crna Gora punim intenzitetom nastavlja sa sprovođenjem svih obaveza iz pregovaračkog procesa, kao i sa potpunim usklađivanjem sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom Evropske unije (EU), uključujući uvođenje restriktivnih mjera Rusiji, kazala je glavna pregovaračica Zorka Kordić.

Ona je, tokom razgovora sa ambasadorom Finske u Kimom Lahdervirtom, naglasila značaj političkog konsenzusa za ostvarivanje kvalifikovane parlamentarne većine za imenovanje ključnih pozicija u pravosuđu koji bi, kako je kazala, otključao finalnu fazu integracijskog puta države.

Kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, Kordić je rekla da je, tokom proteklih mjeseci, Crna Gora u potpunosti realizovala više od 65 odsto obaveza iz Akcionog plana za adresiranje preporuka iz izvještaja Evropske komisije (EK).

Ona je dodala da je djelimično realizovano 20 odsto obaveza.

“Postignuti rezultati daju osnovu za očekivanje da će ocjene iz narednog izvještaja EK biti mnogo bolje u različitim oblastima pravne tekovine EU“, rekla je Kordić.

Lahdervirt je, kako je saopšteno, kazao da politika proširenja EU na Zapadni Balkan dobija pozitivnu stratešku notu u kontekstu rata u Ukrajini, ali da je ispunjavanje kriterijuma važno.

On je istakao da je Finska spremna da, kroz Tvining instrument, nastavi da podržava reforme i integracijski put Crne Gore.

“Lahdervirt je pozdravio ostvarene rezultate i ukazao na značaj ispunjenja preostalih privremenih mjerila iz oblasti vladavine prava, kao ključnih za dalje napredovanje Crne Gore prema EU”, kaže se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije