fbpx
NaslovnicaGlavna vijestCarević: Neću biti nosilac liste DF-a u Budvi

Carević: Neću biti nosilac liste DF-a u Budvi

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Opštine Budva Marko Carević kazao je da na lokalnim izborima, koji će biti održani 5. juna, neće biti nosilac liste Demokratskog fronta (DF), niti bilo koje funkcije u vlasti.

Carević je, na konferenciji za novinare, rekao da će listu DF-a u Budvi predvoditi poslanik i raniji menadžer Opštine, Milo Božović.

“Lista koju će on predvoditi ima moju apsolutnu podršku. Zato pozivam sve sugrađane da podrže listu koju će predvoditi Božović, jer je ona jedini garant da će Budva nastaviti da ide naprijed i da se razvija u pravom smjeru”, poručio je Carević.

On je kazao da se, od prvog dana kad se uključio u politiku, zalagao za princip smjenjivosti vlasti, koji, kako je naveo, podrazumijeva i personalnu promjenu onih koji obavljaju javne funkcije.

Carević je rekao da smatra kako su dva mandata na poziciji predsjednika opštine dovoljna za svakog pojedinca.

“U Crnoj Gori ne treba više nijedna vlast da traje 30 godina, a posebno ne da isti pojedinci vrše funkcije 30 godina. U tom smislu, na izborima koji su raspisani 5.juna u Budvi, neću biti nosilac liste DF-a, niti bilo koje funkcije u vlasti”, kazao je Carević.

On je naveo da, iako je za ta dva izborna ciklusa ukupno tri i po godine bio predsjednik Opštine, smatra da je to bilo dovoljno i da treba šansu ukazati drugima.

Prema riječima Carevića, u savremenom svijetu postoji demokratski standard da se najviše dva puta uzastupno može biti predsjednik.

Kako je kazao, ne vidi razlog da se u Crnoj Gori ne uvede takva praksa.

“Znam da je neubičajeno da se neko povlači u trenutku kada je najjači, kao što to radim upravo ja, znajući da u ovom trenutku lista koju sam predvodio na prethodnim izborima ima podršku 51,40 odsto građana Budve i da bi vjerovatno osvojila apsolutnu vlast”, kazao je Carević.

On je kazao da je povjerenje građana da vodi grad dobio na izborima 30. avgusta 2020. godine.

“Ultimatumi koji su dolazili da podnesem ostavku značili su promjenu izborne volje, i iz tog razloga nijesam pristao na ucjene niti sam na to imao pravo”, ocijenio je Carević.

On je kazao da odluka da se povuče sa funkcije predsjednika opštine ne datira od juče, niti je donijeta iz razloga što je to neko tražio, a pogotovo ne što je to neko očekivao.

“Lično, nemam namjeru da više obavljam funkciju predsjednika Opštine i zato nijesam ni nosilac liste DF-a na predstojećim izborima, jer ne bi bilo pošteno prema građanima da tražim njihovu podršku a da kasnije prepustim funkciju predsjednika nekome drugome”, smatra Carević.

On je kazao da je budvanska Opština uspjela da konsoliduje svoje javne finansije jer su, kako je rekao, zaustavili organizovani kriminal i korupciju i, u tom postupku, krenuli od funkcije prvog čovjeka grada.

“Zbog toga smo uspjeli da vratimo preko 53 miliona EUR naslijeđenog duga, isplatimo sva kreditna zaduženja i reprogram poreskog duga za doprinose iz ranijeg perioda, redovno isplaćujemo plate i zarade svim zaposlenima i da finansiramo sve tekuće rashode”, rekao je Carević.

On je kazao da, na današnji dan, Opština Budva ima preko 5,1 milion EUR na svom računu i da se “nije zadužila dodatno niti jedan jedini cent”.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije