fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaBošnjak: Kompletna parlamentarna većina za evropske integracije

Bošnjak: Kompletna parlamentarna većina za evropske integracije

Podgorica, (MINA) – Kompletna parlamentarna većina zalaže se za evropske integracije, poručila je potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak, dodajući da čvrsto vjeruje u dogovor parlamentarne većine koji bi se zasnivao na reformskoj platformi i evropskoj agendi.

Ona je ocijenila da je trenutna politička situacija u Crnoj Gori neodrživa, dodajući da je potrebno što prije obezbijediti političku stabilnost kroz formiranje nove Vlade u kojoj bi učestvovali i predstavnici manjinskih naroda.

Bošnjak je, tokom razgovora sa predstavnicima delegacije Evropske unije (EU) poručila da je aktuelna politička situacija posljedica, kako je rekla, konstrukcione greške prilikom formiranja Vlade i izostavljanja političara pobjedničkih koalicija.

Kako je saopšteno iz Skupštine, ona je navela da je Vlada izgubila podršku u parlamentu, jer je ignorisala parlamentarnu većinu prilikom donošenja najvažnijih zakonskih rješenja.

“Ona je takođe istakla da čvrsto vjeruje u dogovor postojeće parlamentarne većine koji bi se zasnivao na jasnoj reformskoj platformi i evropskoj agendi”, kaže se u saopštenju.

Bošnjak je ocijenila da tek nakon tog dogovora treba pregovarati o kadrovskim rješenjima, dodajući da je to najbolji model koji bi ubrzao proces pristupanja EU.

“Bošnjak je naglasila da se kompletna parlamentarna većina zalaže za evropske integracije”, kazali su iz Skupštine.

Specijalni predstavnik EU za pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak je istakao da je Crna Gora najviše napredovala u procesu pristupanja Evropskoj uniji i da je konstruktivan regionalni igrač, ali da je sada taj proces usporen.

Cilj Evropske unije, kako je naveo, je da Crna Gora ostane na evropskom putu.

“On je iskazao zabrinutost i žaljenje zbog činjenice da Crna Gora skoro godinu nije imala ambasadora u Briselu, za razliku od ostalih zemalja u regionu koje su preko svojih ambasadora bile veoma aktivne”, saopšteno je iz Skupštine.

On je istakao da je Crna Gora potrebna Uniji i da je EU u potpunosti posvećena procesu proširenja.

“Sagovornici su se saglasili da su podjele u Crnoj Gori vještački kreirane i da svi učesnici političkog života moraju zajedno da rade na prevazilaženju podjela i da se više posvete procesu evropskih integracija”, naveli su iz Skupštine.
(kraj) tir

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije