fbpx
NaslovnicaGlavna vijestBečić: Moguć dogovor o rekonstrukciji Vlade

Bečić: Moguć dogovor o rekonstrukciji Vlade

Podgorica, (MINA) – Dogovor o rekonstrukciji Vlade je moguć, poručio je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, navodeći da će naredni izbori biti 2024. godine kad im je rok za održavanje.

Bečić je na konferenciji za novinare, povodom godinu od formiranja novog saziva crnogorskog parlamenta, kazao da nakon što je Demokratski front (DF) prihvatio da se uđe u proces rekonstrukcije, to učinio i premijer Zdravko Krivokapić.

On je kazao da ta dva stava imaju veliki broj podudarnosti.

„Spoznaja da postoje preobimna ministarstva i da ih je potrebno dijeliti, zatim da taj proces i dogovor o resorima koje treba dijeliti treba da bude plod dogovora premijera i predstavnika parlamentarne većine“, dodao je Bečić.

Kako je kazao, do rekonstrukcije se može doći na dva načina, to znači da na kraju procesa dijaloga premijer mora formalno-pravno predložiti Skupštini rekonstrukciju, a sa druge strane 41 poslanik to mora podržati.

„Treba kao tim da nastavimo dalje i vjerujem da ćemo onda doći do uspješnog finala jer mislim da nam je svima cilj da podignemo nivo te političke stabilnosti, funkcionalnosti parlamenta i funkcionalnosti Vlade“, rekao je Bečić.

Na pitanje da li prihvatanjem rekonstrukcije priznaju da ekspertska Vlada nije bila dobro rješenje, Bečić je kazao da su rekontrukcije vlada uobičajeni procesi u demokratskom društvu.

On je naveo da je britanski premijer prije nekoliko dana takođe ušao u rekonstrukciju i da to nije nešto što se doživljava dramatično u bilo kojoj zemlji.

„Jer to je uvijek nakon protoka određenog vremenskog perioda i dovoljno duge vremenske distance možete sagledati rezultate i analizirati, model da poboljšate kvalitet rada, osnažite Vladu i unaprijedite proces“, rekao je Bečić.

Bečić je kazao da je vrijeme pokazalo da to što je neko političar ne znači da nije ekspert i da je Krivokapić jednom prilikom rekao da mu je žao što nije predložio poslanika Demokrata Moma Koprivicu za ministra prave.

“Mislim da sada treba da eliminišemo sve što se pokazalo kao nedostatak i da dođemo do dovoljno snažne vlade koje će trajati do redovnog rok za raspisivanje parlamentarnih izbora 2024. godine”, naveo je Bečić.

Prema njegovim riječima, dogovor parlamentarne većine i premijera treba da sadrži tu tačku.

“Što se mene tiče i Demokratske Crne Gore, naredni izbori će biti 2024. godine”, rekao je Bečić.

Upitan šta treba da bude ponuda manjinama da bi one ušle u vlast, on je rekao da nije na njemu da govori o tome i da će premijer predložiti rekonstrukciju nakon dijaloga.

Na pitanje u vezi izjave jednog od lidera DF-a Milana Kneževića da će orvi njihovi potezi kada uđu u Vladu biti povlačenje sankcija Rusiji i poništenje odluke o priznanju Kosova, on je istakao je da je Sporazum koji su potpisala tri lidera koalicija, za njih “Sveto pismo” i osnova za sve buduće procese.

Na pitanje da li se jedan od principa za rekonstrukciju Krivkapića, da se ne pokreću teme za koje ne postoji društveni kosenzus i koje dijele društvo, može tumačiti kao odustajanje od popisa, Bečić je rekeo da je popis statistička stvar i pozvao građane i medije da ga isključivo tako doživljavaju.

“Zvi zajedno možemo suzbiti polarizacije u našem društvu”, kazao je Bečić.

On je istikao da ne bi govorio o eventualnim datumima za održavanje popisa.

Na pitanje o Temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), Bečić je kazao da su već potpisani temeljni ugovori sa drugim crkvama i vjerskim zajednicama i da je to u nadležnosti Vlade.

Bečić je naveo i da nikada nije vidio nijednu verziju Temeljnog ugovora sa SPC.

“Jas am čelnik zakonodavne vlasti, to je isključivo nešto što je u nadležnosti Vlade”, dodao je Bečić.

Upitan kada se može očekivati izbor Tužilačkog savjeta (TS), Bečić je rekao da je tajming za to pitanje dogovora unutar parlamentarne većine.
Kako je kazao, o tim pitanjima se moraju svi zajedno dogovoriti.

Bečić je pozvao sve da efikasno pristupe tom i procesu rekonstrukcije.

“Možemo ako efikasno pristupimo vrlo brzo stvoriti pretpostavke da uspješno završimo oba procesa”, poručio je Bečić.

Na pitanje ima li saznanja da li će nakon rekonstrukcije Vlade biti smijenjen ministar unutrašnjih polova Sergej Sekulović i direktora Uprave policije Zoran Brđanin, Bečić je kazao da je to process dijaloga i razgovora unutar većine.

“Svako od nas bio bi nedovoljno dogovoran kada bi na javnoj sceni prije razgovora sa kolegama i postizanja dogovora govorio o pojedinačnim pitanjima”, dodao je Bečić.

On je kazao da je premijer neko ko treba da predstavi svoje viđenje rada članova Vlade.

Bečić je istakao da su on i Krivokapić na udaru beogradskih tabloida, zato što su, kako je kazao, beskompromisni u obećanjima koja su dali građanima.

On je kolegama iz parlamentarne većine poručio “da se spusti lopta, smire tenzije i splasnu emtivni naboji prilikom rakcijama”.

“Mi smo usmjereni jedni na druge, niko od nas nema 41 poslanika, zajedno smo tvorili vlast i zajedno treba da je tvorimo u narednom periodu, a nije dobro ulaziti u neke procese i odnositi se na način na koji su se neki odnosili prema kolegama, jer to ruši povjerenje”, rekao je Bečić.

Na pitanje da li će predložiti Moma Koprivicu za ministra pravde ukoliko im pripadne taj resor, Bečić je kazao da će sve biti plod dijaloga i da Demokrate ni sa čim neće uslovljavati.

Bečić je kazao da je, s obzirom da parlamentarnu većinu čini 41 poslanik iz deset različitih partija i da za godinu samo tri poslanička kluba nijesu ni u jednom trenutku bojkotovali sjednice Skupštine.

„Skupština je postigla najbolje moguće rezultate, značajno je podigla nivo transparentnosti, pojačala kontrolnu i nadzornu funkciju, vratila parlament u centralno mjesto u društveno-političkim procesima“, rekao je Bečić.

Prema njegovim riječima, parlament je postao mjesto gdje je saglasno demokratskim principima sve moguće.

On je naveo da su adaptirali skupštinske sale i najsavremenijom opremom, robotizovanim kamerama omogućili prvi put da postoje prenosi skupštinskih radnih tijela.

„To je podiglo nivo aktivizma samih poslanika u radu tih tijela, a što znači i poboljšalo kvalitet rada skupštinskih odbora“, dodao je Bečić.
Bečić je istakao da su obezbijedili otvaranje Parlamentarnog kanala.

„Sve to na polju transparentnosti rada obezbijedilo je da dobijemo snažne pohvale u rezoluciji Evropskog parlamenta o Crnoj Gori prije nekoliko mjeseci“, naveo je Bečić.

On je dodao da je i po istraživanju relevantnih domaćih i međunarodnih organizacija Skupština bude ocijenjena kao najtransparentiniji parlament na Zapadnom Balkanu, uključujući i Sloveniju i Hrvatske, zemalja članica Evropske unije.

Bečić je istakao da su prilikom izbora predsjednika skupštinskih radnih tijela obezbijedili da na čelnim pozicijama 14 odbora i jedne komisije budu predstavnici iz deset različitih partija vlasti i opozicije.

On je istakao da su uveli novi intitut ministarski sat, ojačali ulogu poslanika na premijerskom satu i da su povećali broj kontrolnih saslušanja i veću prohodnost predloga akata opozicije.

„Čini mi se da smo se maksimalno trudili da na taj način jačamo parlamentarnu demokratiju i da nikada više crnogorski parlament ne bude bilo čije verifikaciono sredstvo“, rekao je Bečić.

Bečić je naveo da su vodili računa o rodnoj ravnopravnosti.

„Promijenili smo poslovnik i predvidjeli da ubuduće obavezno jedno potpredsjedničko mjesto bude rezervisano za manje zastupljeni pola“, kazao je Bečić.

On je kazao da su vodili računa i o manjinama.
“Predvidjeli smo da jedno potpredsjedničko mjesto bude zagarantovano za predstavnike manjinskih partija”, dodao je Bečić.

Kako je kazao, zgrada Skupštine se adaptira, vodeći računa o zelenoj energiji.

Bečić je najavio je da će parlament izgraditi solarnu elektranu na krovu što će, prema njegovim riječima, omogućiti oko 45 odsto uštede.

On je rekao i da je Skupština održala 18 sjednica i da se razmotralo i odlučivalo o oko 70 zakona.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije