fbpx
NaslovnicaCrna GoraAmerikanci i Crnogorci ujedinjeni zajedničkim vjerovanjem u temeljne vrijednosti

Amerikanci i Crnogorci ujedinjeni zajedničkim vjerovanjem u temeljne vrijednosti

Podgorica, (MINA) – Amerikanci i Crnogorci ujedinjeni su zajedničkim vjerovanjem u temeljne vrijednosti, među kojima sloboda i jednakost zauzimaju posebno mjesto, poručila je ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke, povodom Dana nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Ona je najavila da će tim povodom, počev od danas, isticati zajedničke vrijednosti kroz komunikacijsku kampanju kojom će se proslaviti trajno partnerstvo i prijateljstvo sa Crnom Gorom.

Rajzing Rajnke je podsjetila da se danas slavi 244. godišnjica nezavisnosti Amerike.

„Kao što znate, četvrti jul je veoma važan datum u mojoj zemlji. To je dan koji provodimo sa porodicom i prijateljima, uživamo u roštilju i vatrometu. Danas slavimo slobodu za koju su se borili osnivači moje zemlje“, kazala je ona.

Prema njenim riječima, ova godina je, očigledno, drugačija. „Ove godine nas je sve pogodila globalna pandemija“.

„Ovdje u Crnoj Gori cijela zajednica Američke ambasade je veoma srećna što radimo zajedno na suočavanju sa problemima koje je izazvao koronavirus. Želimo da zahvalimo svima u Crnoj Gori koji su vrijedno radili na tome da zaštite naše zdravlje i bezbjednost“, rekla je Rajzing Rajnke.

Dok Amerika nastavlja borbu protiv pandemije COVID-19, ta država se, kazala je ona, takođe suočava sa bolnim društvenim pitanjima rasizma i socijalne nepravde.

„Iako SAD teže najvišim idealima, moramo biti iskreni prema sebi i svojoj zaostavštini – i moramo strijemiti ka boljem“, porućila je američka ambasadorka.

Kako je kazala, američka istorija svjedoči o stalnoj i neprekidnoj borbi za potpunu ravnopravnost svih ljudi. „To je zavjet naše borbe za nezavisnost prije 244 godine i to je ono za šta se borimo i danas“.

„Miran građanski angažman temelj je demokratije, a ja se nadam da će rezultat trenutnih demonstracija u Sjedinjenim Državama biti budućnost u kojoj ćemo istinski ispuniti visoke ideale naših osnivača“, rekla je Rajzing Rajnke.

Ona je naglasila da će Sjedinjene Države nastaviti da promovišu ljudska prava i osnovne slobode u inostranstvu, vođene njihovim vjerovanjem da su to zajednička urođena prava svih nas kao ljudskih bića.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...