fbpx
NaslovnicaGlavna vijestAdžić pozvao sve partije da shvate ozbiljnost momenta

Adžić pozvao sve partije da shvate ozbiljnost momenta

Podgorica, (MINA) – Potpredsjednik Građanskog pokreta URA Filip Adžić pozvao je sve partije da shvate ozbiljnost momenta u kojem se Crna Gora nalazi i da, bez obzira na zapaljivu retoriku koju koriste u posljednje vrijeme, razmisle o budućnosti države.

Adžić je kazao da je, ukoliko postoji nepodijeljeno mišljenje da Vlada ima poteškoće sa parlamentarnom većinom usljed čestih opstrukcija, jasno da takvo stanje ne može dovijeka trajati, uprkos značajnim rezultatima koje je izvršna vlast postigla.

“Zato moramo tražiti funkcionalno rješenje ako želimo doći do broja 49 i deblokade procesa“, dodao je Adžić.

On je istakao da se Demokratska partija socijalista neće vratiti na vlast i da za tu partiju nema mjesta na putu ka Evropskoj uniji (EU).

„Usud URA-e je da predvodi procese, donosi odlučujuće poteze i kreira politiku. Ne želimo biti nijemi posmatrači procesa, niti zbog sitnih partijskih interesa prepustiti stagnaciju Crne Gore na njenom evropskom putu“, kazao je Adžić.

Prema njegovim riječima, potrebno je napomenuti da su postojala četiri modela za rješavanje političke krize.

„Jedan model podrazumijevao je rekonstrukciju Vlade na nivou eksperata i mi smo taj model podržavali, odbacujući drugi model koji je podrazumijevao rekonstrukciju u smislu ulaska partijski obojenih političara u Vladi”, naveo je Adžić u saopštenju.

Kako je kazao, nakon što ta dva modela nijesu imala potrebnu većinu, ostale su opcije manjinske vlade ili vanrednih parlamentarnih izbora.

“Ne želeći da izborima izmrcvarenu državu ponovo vodimo u dugi izborni proces, nudimo model manjinske vlade svim poslanicima“, rekao je Adžić.

On je ocijenio da model koji nudi koalicija Crno na bijelo predstavlja pomirenje i inkluziju svih koji Crnu Goru vide u EU, kao građansku, modernu i demokratsku državu, o čijoj budućnosti se odlučuje isključivo u Crnoj Gori.

„Dakle, na našem putu ka EU neće biti prostora za retrogradne i radikalne strukture potpomognute centrima moći iz drugih država, ali ni za one koji su duboko srasle sa kriminalnim frakcijama”, kazao je Adžić.

On je poručio da je URA otvorena za sve koji dijele građanske vrijednosti, a suprotstavljaju se krajnje radikalnim i desničarskim tonovima, za sve koji žele stabilnost i pomirenje, naspram konstantne tenzije i otvaranja bolnih rana iz ružne prošlosti.

“Otvoreni smo za one čiji je prioritet budućnost i prosperitet, a ne vraćanje u prošli vijek“, istakao je Adžić.

On je pozvao sve parlamentarne partije da shvate ozbiljnost momenta u kojem se Crna Gora nalazi i da, bez obzira na zapaljivu retoriku koju koriste posljednjih dana i mjeseci, ipak razmisle o budućnosti države.

Adžić je pozvao partije da pomognu Crnoj Gori da deblokira proces pristupanja EU i institucije sistema.

“Podržite implementaciju programa Evropa sad i snažniji nastavak obračuna sa kriminalnom i korupcijom. To su tačke koje spajaju svakog građanina u Crnoj Gori i proizvode neophodnu koheziju i stabilnost koja nam je nasušno potrebna za nove investicije i otvaranje novih radnih mjesta“, poručio je Adžić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije