fbpx
NaslovnicaGlavna vijestAbazović: Crna Gora posvećena poštovanju Povelje UN

Abazović: Crna Gora posvećena poštovanju Povelje UN

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je posvećena temeljnim vrijednostima i poštovanju Povelje Ujedinjenih nacija (UN), kao i ostvarivanju ciljeva definisanih u Agendi 2030, poručio je premijer Dritan Abazović.

Kako je saopšteno iz kabineta premijera, Abazović se danas sastao sa rezidentnim koordinatorom UN-a Piterom Lundbergom.

Abazović je zahvalio na snažnoj podršci UN-a reformskoj agendi Crne Gore.

On je istakao da Crna Gora izuzetno cijeni dobru saradnju i podršku sistema UN-a kroz aktivno djelovanje u brojnim oblastima.

To je, kako je naveo, doprinijelo jačanju institucionalnih kapaciteta Crne Gore, podizanju svijesti o određenim pitanjima, promjeni tradicionalnih društvenih normi, većoj inkluziji u društvu i borbi protiv diskriminacije po svim osnovama.

„Crna Gora je posvećena temeljnim vrijednostima i poštovanju Povelje UN-a, kao i ostvarivanju ciljeva definisanih u Agendi 2030. Njegujemo multilateralizam, otvorenu saradnju i snažimo partnerstvo sa UN-om“, istakao je Abazović.

On je naveo da je spreman za dalje unapređenje saradnje kroz konkretizaciju definisanih inicijativa, kao i za pokretanje novih zajedničkih inicijativa, među kojima je i potpisivanje novog petogodišnjeg Programskog okvira saradnje sa UN-om.

Abazović je naglasio da je zadovoljan kontinuiranim političkim dijalogom, koji crnogorski zvaničnici imaju sa najvišim zvaničnicima iz sistema UN-a.

On je podsjetio da se prilikom angažmana u prethodnoj vladi i službene posjete Njujorku zvanično sastao sa generalnim sekretarom UN-a Antonion Guterešom i predsjednikom Generalne skupštine te međunarodne organizacije Abdulom Šahidom.

Abazović je poručio da Crna Gora snažno podržava reformske procese koji će doprinijeti da UN budu efikasnije, snažnije i relevantnije.

Sagovornici su se saglasili da je posvećenost Crne Gore multilateralizmu i sistemu UN-a, kao i drugo po redu članstvo u Savjetu za ljudska prava i kandidatura za Savjet bezbjednosti UN-a, jasan pokazatelj posvećenosti i snažne aktivnosti Crne Gore u tijelima te međunarodne organizacije.

Lundberg je, kako se navodi, poručio da će sistem UN-a nastaviti da bude pouzdan partner Crnoj Gori u ispunjavanju nacionalnih prioriteta, kao i ostvarivanju Agende 2030, kako niko ne bi bio izostavljen.

“U tom kontekstu, možete računati na punu posvećenost i podršku tima UN-a u zemlji“, kazao je Lunberg.

On je istakao da uvažava aktivnu ulogu Crne Gore u UN-u i zahvalio na kontinuiranoj posvećenosti države ispunjavanju Ciljeva održivog razvoja.

“Lunberg je čestitao Abazoviću stupanje na dužnost i izrazio nadu da će UN sa Vladom i premijerom nastaviti uspješnu saradnju”, navodi se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

berza

Pad indeksa i rast prometa na berzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Neznatan pad oba indeksa i rast prometa obilježili su na Montenegroberzi...