fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitički dijalog još važniji nakon izbora

Politički dijalog još važniji nakon izbora

Podgorica, (MINA) – Politički dijalog u Crnoj Gori biće još važniji nakon izbora, što je značajno za dalji put evropske integracije države, poručio je šef Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici Aivo Orav, koga je crnogorski predsjednik Milo Đukanović primio u oproštajnu posjetu.

Orav je zahvalio na dobroj saradnji sa Đukanovićem, Vladom i ostvarenom povjerenju sa gotovo svim učesnicima u političkom životu Crne Gore.

„Na toj liniji istakao je da će politički dijalog biti još važniji nakon izbora, što je značajno za dalji put integracije Crne Gore u EU“, navodi se u saopštenju.

Orav je ocijenio da odlazi iz Crne Gore u trenutku kada EU potvrđuje odlučnost politike proširenja.

Prema njegovim riječima, napredak u oblasti medijskih sloboda biće važno mjerilo u narednom Izvještaju o napretku na jesen.

Orav je čestitao Crnoj Gori na otvaranju svih pregovaračkih poglavlja i kazao da se nada da će uskoro uslijediti dinamičan proces zatvaranja pregovaračkih poglavlja.

Đukanović je rekao da je crnogorsko društvo nakon isteka mandata Orava korak bliže evropskom.

On je zahvalio Oravu na izuzetno dobroj saradnji sa crnogorskim institucijama i ličnom doprinosu napretku koji je Crna Gora ostvarila u procesu evropskih integracija.

„U ovom periodu zaokružili smo važnu fazu otvaranja pregovaračkih poglavlja, i sada nam ostaje zadatak da počev od njemačkog predsjedavanja EU, uz snažan fokus na mjerilima u poglavljima 23 i 24, započnemo intenzivniji proces zatvaranja poglavlja“ kazao je Đukanović.

On je zahvalio Oravu i za uložene napore u pospješivanju procesa učvršćivanja povjerenja između političkih i društvenih subjekata u Crnoj Gori, kao teškog naslijeđenog pitanja na kojem su zajedno radili.

Đukanović je rekao da je zahvalan za pomoć EU Crnoj Gori u suočavanju sa pandemijom COVID-19.

„Podrška za hitnu pomoć, osposobljavanje i dalji razvoj zdravstvenog sistema vrijedna 53 miliona EUR, prevazilazi sve ostale donacije“ naglasio je Đukanović.

On je dodao da najavljeni ekonomsko-investicioni program podrške EU Zapadnom Balkanu predstavlja ohrabrenje da će uspjeti da uz tu pomoć stabilizuju ekonomiju i obezbijede nastavak dinamičnog ekonomskog razvoja.

Najčitanije