fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolicija u slučaju Amfilohija postupala u skladu sa zakonom

Policija u slučaju Amfilohija postupala u skladu sa zakonom

Podgorica, (MINA) – Policija je u slučaju mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija postupala isključivo u skladu sa zakonskim normama i po nalogu nadležnog državnog tužioca, a ne po nečijem naređenju ili instrukcijama, kazao je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

On je to naveo odgovarajući na poslaničko pitanje poslanika Demokratskog fronta Miluna Zogovića po čijem naređenju je policija, nakon odluke postupajućeg tužioca Nikole Boričića o puštanju na slobodu, Amfilohija držala u prostorijama podgoričkog Centra bezbjednosti (CB) još tri sata.

„Policija postupa samo i isključivo u skladu sa zakonskim normama i po nalogu nadležnog državnog tužioca, a ne po nečijem naređenju ili instrukcijama. Tako je bilo i u slučaju uvaženog Amfilohija“, kazao je Nuhodžić.

On je poručio da je tako i u svakom drugom slučaju.

Nuhodžić je rekao da su prilikom prikupljanja obavještenja od Amfilohija, policijski službenici CB Podgorica postupali u skladu sa zakonskim ovlašćenjima.

„Prikupljanje obavještenja od Amfilohija je završeno u zakonskom roku od šest sati, u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku“, dodao je Nuhodžić.

Komentarišući navodni progon vjernika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, on je naveo da je to čista insinuacija.

„Policija nema namjeru da utiče na vjerski život u Crnoj Gori. Na to nema pravo, ni ambiciju. Ali ima ustavnu obavezu da čuva red i mir, a u konkretnoj situaciji da spriječi moguće ugrožavanje zdravlja građana“, istakao je Nuhodžić.

On je kazao da Crna Gora svojim propisima svima garantuje vjerske slobode.

„Konačno, Crna Gora je sekularna država, u kojoj vjernicima, vjerskim službenicima i vjerskim zajednicama nije i neće biti uskraćeno bilo koje pravo. Ali, vjerujem da svi dijelimo mišljenje da nam ništa nije i ne može biti važnije od zdravlja! To je prioritet svih prioriteta“, naglasio je Nuhodžić.

On je kazao da su sve mjere i radnje koje je policija preduzimala bile u skladu sa zakonom i ovlašćenjima.

„Jedna od tekovina vladavine prava jeste da su svi jednaki pred zakonom i da nema niti će biti izuzetaka“, zaključio je Nuhodžić

Najčitanije