fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolicajcima tokom ljeta pomagaće kolege iz šest država 

Policajcima tokom ljeta pomagaće kolege iz šest država 

Podgorica, (MINA) – Štab operativne akcije „Ljeto 2019“, čiji je zadatak da osigura bezbjednu ljetnju turističku sezonu, formiran je, a crnogorskim policajcima ove sezone u aktivnostima na primorju pridružiće se 16 kolega iz šest država, saopštio je pomoćnik direktora Uprave policije, Nikola Janjušević.

On je agenciji MINA rekao da je direktor Uprave policije formirao štab čiji je osnovni zadatak da preduzima mjere i aktivnosti i sarađuje sa drugim organima i institucijama u cilju bezbjednog odvijanja ljetnje turističke sezone.

Janjušević, koji je i rukovodilac štaba, kazao je da je štab donio operativni plan koji je sublimirao planove svih sektora Uprave policije, centara (CB) i odjeljenja bezbjednosti (OB) na teritoriji čitave države, navodeći kao poseban apekt tog plana međunarodnu saradnju sa partnerskim policijskim organizacijama.

On je podsjetio da je Uprava policije 2012. godine ušla u projekat međunarodne policijske saradnje oko ispomoći tokom ljetnje turističke sezone sa policijskim organizacijama Srbije, Hrvatske i Albanije, dok su već naredne godine sklopili sporazume o saradnji i sa Makedonijom i Italijom.

„Ove godine, osim sa pet navedenih, sklopićemo sporazum sa policijom Rumunije, tako da će predstavnici šest policijskih organizacija biti na ispomoć u Crnoj Gori tokom ljetnje turističke sezone“, saopštio je Janjušević.

Strani policijski službenici će, prema njegovim riječima, od 1. jula do 1. septembra biti raspoređeni u CB Bar, Budva i Herceg Novi i OB Ulcinj.

„Iz Srbije dolazi šest policijskih službenika, od kojih će po dva biti stacionirana u CB Budva, Bar i Herceg Novi. Po jedan su pripadnici kriminalističke, a drugi je pripadnik uniformisane policije“precizirao je Janjušević.

Kako je dodao, iz Hrvatske će jedan policijski službenik doći na ispomoć u Nerceg Novi, a drugi u Budvu, a iz Makedonija dolaze dva policijska službenika u jednoj smjeni, koji će biti na ispomoć u CB Budva.

Janjušević je kazao da će iz Albanije doći četiri policijska službenika u jednoj smjeni, po dva u OB Ulcinj i CB Budva, dok će crnogorskim policajcima u Budvi pomagati po jedan kolega iz Rumunije i Italije.

„Sa Ravnateljstvom policije Hrvatske sporazum smo sklopili na bazi reciprociteta, pa će dva policijska službenika iz Crne Gore u jednoj smjeni ići na ispomoć u Hrvatsku, odnosno u policijsku upravu dubrovačko-neretvansku. Ispomoć će trajati od 1. jula do 1. septembra, u tri smjene po 20 dana“, saopštio je Janjušević.

Prema njegovim riječima, izuzetno dobri rezultati su ostvareni tokom poslednjih godina, od kada je uspostavljena saradnja sa policijskim organizacijama tokom ljetnje turističke sezone.

Kada je riječ o ispomoći crnogorskih policajaca iz sjevernih gradova, Janjušević je objasnio da će se ispomoć raditi shodno dinamici plana i da će dovoljan broj službenika, pripadnika kriminalističke, sektora policije opšte nadležnosti i granične policije, biti upućen na ispomoć kolegama u toku turističke sezone u primorskim centrima.

On tvrdi da upućivanje policijskih službenika na ispomoć kolegama sa primorja tokom ljeta neće uticati na redovne aktivnosti koje policija treba da sprovodi u drugim gradovima.

„Turistička sezona je na teritoriji čitave Crne Gore i vodićemo računa da ne oslabi operativnost iz orgnizacionih jedinica iz kojih se šalje ispomoć u primorske opštine“, naglasio je Janjušević.

On je kazao da je oogodišnja turističa sezona, kao i prethodne, poseban izazov za pripadnike Uprave policije.

„Pripadnici Uprave policije preduzeće sve mjere i aktivnosti u skladu sa zakonima da tokom ljetnje turističke sezone, ali i čitave godine, osigurnaju stabilan red i mir, obezbijede ličnu i imovinsku sigurnost turista i crnogorskih građana“, poručio je Janjušević.

Najčitanije