fbpx
NaslovnicaCrna GoraPodrška djeci i u vezi s brigama zbog koronavirusa

Podrška djeci i u vezi s brigama zbog koronavirusa

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo rada i socijalnog staranja će, uz podršku UNICEF-a, omogućiti svakom djetetu u Crnoj Gori da dobije psihološku podršku i savjete i u vezi s pandemijom koronavirusa, pozivom Nacionalne SOS dječije linije 116-111.

Iz UNICEF-a je saopšteno da je to učinjeno u okviru kampanje “OstaniDoma”, a mladi mogu pozvati liniju od ponedjeljka do petka od sedam do 21 sat, i dobiti psihološku podršku i savjete i u vezi s brigama zbog koronavirusa.

Ministar zdravlja i socijalnog staranja, Kemal Purišić, kazao je da su nove životne okolnosti podstakle omogućavanje te nove funkcionalnosti u okviru Nacionalne dječije SOS linije.

On je naveo da su tome doprinijeli život unutar ograničenog porodičnog prostora u atmosferi straha od koronavirusa, izazovi u obrazovnom procesu, češće komplikacije u porodičnim odnosima, nasilje nad djecom i neizvjesnost generalno.

“Stručna lica će pružati psihološku podršku i savjetovati djecu kako da prevaziđu iskušenja i brige koje su uslovljene pojavom pandemije koronavirusa”, rekao je Purišić.

On je zahvalio UNICEF-u na podršci koju pruža već duži niz godina na planu zaštite dječjih prava.

Nacionalna SOS dječija linija počela je sa radom u decembru 2018. godine, sa ciljem podrške djeci i mladima da potpuno slobodno i anonimno govore o svojim problemima, strahovima i sumnjama, kao i o situacijama u kojima su bili izloženi bilo kom obliku nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Osama Kogali, kazao je da su mnoga djeca skrivene žrtve pandemije, jer im ne prijeti samo koronavirus, već i nasilje kod kuće, na internetu i u lokalnoj zajednici.

“Iz tog razloga, djecu moramo staviti na prvo mjesto pri suočavanju s koronavirusom”, rekao je Kogali.

Iz UNICEF-a su naveli da su svi pozivi besplatni i anonimni i zagarantovana je privatnost svakog djeteta koje se obrati za pomoć.

“Nacionalna SOS dječija linija u Crnoj Gori dio je SOS dječijih linija koje je Evropska komisija uspostavila u većini zemalja Evropke unije i sve imaju isti broj: 116-111”, kaže se u saopštenju.

Koordinatorka Ujedinjenih nacija (UN) u Crnoj Gori Fiona Mekluni čestitala je Ministarstvu rada i socijalnog staranja na uspostavljanju Nacionalne SOS dječije linije i proširivanju njenih usluga kako bi mogla da pruži podršku svakom djetetu tokom krize s koronavirusom.

“Za nas u UN, zaštita najranjivijih kao što su osobe sa smetnjama u razvoju, zaštita žena i djece od nasilja i socioekonomskih posljedica krize izazvane koronavirusom, predstavljaju prioritete koji se ne smiju zaboraviti tokom ovog perioda”, kazala je Mekluni.

Navodi se da je u proteklom periodu Nacionalna SOS dječija linija 116-111 primila oko 700 poziva djece iz raznih krajeva Crne Gore.

“Najčešće su joj se obraćala djeca uzrasta od 13 do 16 godina, a problemi zbog kojih su tražili pomoć, u najvećem broju slučajeva odnosili su se na vršnjačke i porodične odnose, probleme u školi, seksualnost i ostale psihosocijalne teme”, kaže se u saopštenju.

Najčitanije