fbpx
NaslovnicaCrna GoraPodrška inicijativi za regionalnu konferencije o odbrani od koronavirusa

Podrška inicijativi za regionalnu konferencije o odbrani od koronavirusa

Podgorica, (MINA) – Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) podržava inicijativu predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića za organizacijom regionalne konferencije na temu odbrane od koronavirusa, saopštio je direktor SZO za Evropu Hans Kluge.

Marković je, kako je saopšteno iz Vlade u razgovoru putem video linka, rekao da je Crna Gora kao država predsjedavajuća Centralno-evropskom inicijativom (CEI) predložila održavanje regionalne konferencije.

“Ja sam takvu ideju već promovisao na nedavnoj video konferenciji premijera regiona sa kancelarom Austrije i komesarom Evropske unije (EU) za proširenje”, rekao je Marković.

On je naveo da je Crna Gora u tom duhu ostavila svoje luke otvorene za korišćenje državama regiona za prenos robe.

“Ovo je trenutak da pokažemo solidarnost i zajedništvo, jer jedino tako možemo uspješno pobijediti ovu opasnost“, kazao je Marković.

Prema njegovim riječima, Crna Gora iskazuje i spremnost za zajedničkim radom na promociji socijalnih i ekonomskih politika „radi očuvanja egzistencije naših građana i stvaranja pretpostavki za brzi oporavak crnogorske privrede“.

„Vjerujem da bi to, uz učešće ostalih zemalja koje participiraju u CEI, pomoglo u prevazilaženju krize u ekonomijama zemalja regiona i šire“, rekao je Marković.

Navodi se da je Kluge ponudio ekspertsku i tehničku pomoć SZO u organizaciji regionalne konferencije.

„Crna Gora je lider i ovo je pravi trenutak za okupljanje država CEI. Vaša zemlja je pokazala solidarnost, mudrost i hrabrost u predlaganju ove inicijative i vi to treba da vodite“, kazao je Kluge.

Marković je informisao Klugea o mjerama koje je Crna Gora preduzela u suočavanju sa pandemijom koronavirusa.

“Od samog početka očekivali smo importovanje i širenje koronavirusa, i pripremali se za taj trenutak kroz donošenje adekvatnih mjera od Vlade”, kazao je Marković.

Kako je naveo, to je činjeno i krajem prošle godine.

“Od 30. januara, kad je SZO proglasila vanrednu situaciju povodom širenja epidemije, naše mjere i aktivnosti su opsežne kroz rad Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti”, rekao je Marković.

On je zahvalio na razumijevanju i pomoći koja u situaciji suzbijanja koronavirusa dolazi iz Kancelarije SZO u Podgorici i cjelokupnog sistema Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori, u saradnji sa EU, ostalim međunarodnim organizacijama i državama.

Najčitanije