fbpx
NaslovnicaCrna GoraPodnijeto 57 zahtjeva zbog prekršaja iz oblasti nasilja u porodici

Podnijeto 57 zahtjeva zbog prekršaja iz oblasti nasilja u porodici

Podgorica, (MINA) – Uprava policije podnijela je u martu Sudu za prekršaje u Podgorici 57 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka zbog prekršaja iz oblasti Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, saopštio je sudija portparol tog Suda Milorad Popović.

On je kazao da su od tog broja predmeta 22 privodska, odnosno oni u kojima sud postupa u hitnom postupku.

“Sudu za prekršaje u Podgorici, sa odjeljenjima u Nikšiću, Cetinju i Danilovgradu, Uprava policije u martu je podnijela 57 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka zbog prekršaja iz oblasti Zakona o zaštiti od nasilja u porodici“, rekao je Popović agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, od 22 predmeta u kojima sud postupa u hitnom postupku, završeno 14.

Kako je naveo, u pet predmeta okrivljeni su osuđeni uslovno, a u šest novčanom kaznom.

„U dva predmeta okrivljenima je izrečena kazna zatvora, čijem izvršenju se pristupilo prije pravosnažnosti predmetnih rješenja, zbog opasnosti da okrivljeni ponove prekršaj, odnosno nastave sa nasilničkim ponašanjem“, rekao je Popović.

On je kazao da je jedan predmet, nakon nalaza i predloga sudskog vještaka medicinske struke, završen tako što je okrivljenom izrečena zaštitna mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi, kao samostalna zaštitna mjera.

Popović je naveo da je uz sankcije okrivljenima izrečeno i nekoliko zaštitnih mjera.

“Udaljenje iz stana okrivljenog u tri predmeta, zabrana približavanja okrivljenog žrtvi nasilja u četiri predmeta, zabrana uznemiravanja i uhođenja žrtve nasilja u tri predmeta, a u jednom predmetu okrivljenom je uz kaznu izrečena i zaštitna mjera obaveznog liječenja od zavisnosti u nadležnoj zdravstvenoj ustanovi zatvorenog tipa“, precizirao je Popović.

Kako je naveo, od 1. do 10. aprila primljeno je ukupno sedam privodskih predmeta, od kojih je završeno pet.

Popović je rekao da su u dva predmeta okrivljenma izrečene novčane kazne, a u jednom uslovna osuda.

“U jednom predmetu izrečena kazna zatvora, čijem izvršenju se pristupilo prije pravosnažnosti rješenja”, naveo je Popović.

Kako je kazao, u jednom predmetu okrivljenom je, imajući u vidu nalaz sudskog vještaka medicinske struke, izrečena zaštitna mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi.

„Veći broj navedenih prekršaja je počinjen i prijavljen nakon utvrđivanja prvih slučajeva obolijevanja od koronavirusa u Crnoj Gori i donošenja mjera za suzbijanje širenja te opasne zarazne bolesti“, dodao je Popović.

On je rekao da su policija i sudovi i u vanrednim okolnostima, uz poštovanje mjera Nacionalnog kordinacionog tijela, postupali po prijavama oštećenih u hitnom postupku u cilju pružanja adekvatne zaštite žrtava nasilja, odnosno sankcionisanja nasilnika.

Najčitanije