fbpx
NaslovnicaCrna GoraPodnijeli 44 prijave zbog nezakonitog pružanja usluga

Podnijeli 44 prijave zbog nezakonitog pružanja usluga


Podgorica, (MINA) – Komora fizioterapeuta Crne Gore ove godine podnijela je 44 prijave Upravi za inspekcijske poslove protiv osoba koje pružaju usluge fizioterapije na svom privatnom posjedu ili u firmama koje nemaju rješenja Ministarstva zdravlja za bavljenje tom djelatnošću.

Predsjednik Komore Krsto Kovačević rekao je agenciji MINA da se većina odgovora Uprave za inspekcijske poslove odnosi na to da inspektori nemaju nadležnost da uđu na privatni posjed.

„Smatramo da jedino u ovom slučaju policija nadležna da uđe na privatni posjed“, rekao je Kovačević

Zbog toga su, kako je objasnio, uputili 18 zahtjeva Vrhovnom državnom tužilaštvu od kojih je u dva slučaja podnijeta krivična prijava.

„Raduje nas činjenica da su u dva predmeta pokrenuti krivični postupci, dok su ostali proslijeđeni nadležnom Državnom tužiocu“, naveo je Kovačević.

Prema njegovim riječima, problem je što usluge fizioterapije pružaju i osobe koje nijesu fizioterapeuti, a koje se, kako bi došle do onih kojima su potrebne fizikalne terapije, reklamiruju preko različitih društveih mreža.

Kovačević je dodao da su u periodu korone osobe koje se bave fizioterapijom, a nijesu fizioterapeuti, posebno „isplivale“.

On je kazao da su fizioterapeuti obično u firmama koje nemaju rješenje Ministartva zdravlja, odnosno u kozmetičkim salonima ili fitnes centrima.

„Ne možete da liječite osobe u kozmetičkim salonima, jer tu imate neke druge usluge. U kozmetičkom salonu ne možete da liječite osobe koje imaju bol u leđima, u vratu“, poručio je Kovačević.

On je istakao da ipak građani mogu sami da procijene gdje se fizikalna terapija može primijeniti.

Kovačević je podsjetio da fizioterapeut u Crnoj Gori da bi se bavio fizioterapijom u privatnoj praksi treba da ispuni određene uslove koje je definisalo Ministarstva zdravlja prema pravilniku koji se odnosi i na Dom zdravlja, jer je javno i privatno osnivanje zdravstvenih ustanova izjednačeno Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

„Jedan od dokumenata koji fizioterapeuti podnose prilikom registrovanja zdravstvene ustanove za pružanje fizioterapije jeste i spisak usluga koje će fizioterapeut da pruža u toj zdravstvenoj ustanovi“, pojasnio je Kovačević.

Riječ je o, kako je kazao, 34 usluge koje se primjenju u Domu zdravlja.

„Nažalost, u praksi se pokazalo da se te usluge upravo pružaju u kozmetičkim salonima, fitnes centrima i nevladinim organizacijima koje nemaju rješenja za bavljenje fizioterapeutskom djelatnošću“, naglasio je Kovačević.

On je rekao da je fizioterapeut zdravstveni radnik i prema važećem Zakonu o zdravstvenoj zaštiti mora da posjeduju licencu za rad i faksimil i da ovjerava medicinsku dokumentaciju svojim potpisom i faksimilom.

Kovačević je podsjetio da na internet stranici Komore zainteresovani građani mogu da pronađu sve potrebne informacije o fizikalnoj terapiji i o činjenicama da se terapija sprovodi isključivo u zdravstvenim ustanovama, odnosno u ustanovamo koje posjeduju rješenja Ministarstva zdravlja.

Kako je kazao, Komora izdaje isprave kojima se dokazuje stručna osposobljenost za neposredan rad i vršenje fizioterapeutske djelatnosti.

„U zdravstvenom sistemu Crne Gore od 14. avgusta, otkad je stupio na snagu novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti, definisano je da su zdravstveni radnici doktori medicine, stomatologije, farmaceuti, fizioterapeuti, medicinske sestre, tehničari i babice“ naveo je Kovačević.

On je istakao da je novina tog Zakona da će od 1. januara naredne godine biti obavezno osiguranje zdravstvenog radnika od profesionalne odgovornosti pričinje prilikom rada, odnosno stručne greške.

„Samim tim obaveza svake zdravstvene ustanove je da osigura svog radnika“, kazao je Kovačević.

On je naglasio da je Komora izradila besplatan softver za izdavanje izvještaja fizioterapeuta koji se počeo koristiti u privatnim zdravstvenim ustanovama za fizikalnu terapiju.

„Zatražili smo od resornog Ministasrtva saglasnost za dobijanje „zelenog svijeltla“ za korišćenja izvještaja za vođenje dokumetacije u javim zdravstvenim ustanovama, a samim tim i pokrenuli proceduru za izradu dokumenta pod nazivom Nacionalni djelokrug rada fizioterapeuta, koji će, između ostalog da sadrži i opis posla sa terapijskim procedurama“, naveo je Kovačević.

Poziv je, kako je naveo, trajao do 18 decembra.

Najčitanije