fbpx
NaslovnicaCrna GoraPočinje vakcinacija protiv sezonskog gripa za prioritetne grupe

Počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa za prioritetne grupe

Podgorica, (MINA) – Javna zdravstvena ustanova Montefarm počela je distribuciju vakcina protiv sezonskog gripa svim domovima zdravlja u Crnoj Gori, saopštili su iz Ministarstva zdravlja, navodeći da su isporučene količine namijenjene prioritetnim i ranjivim grupama.

Iz Ministarstva su kazali da će se u sklopu prevencije obolijevanja od sezonskog gripa sprovoditi vakcinacija kategorija stanovništva koje su u povećanom riziku od oboljevanja i komplikacija te virusne infekcije.

“Isporučene količine namijenjene su prioritetnim i ranjivim grupama, dok će se kompletna isporuka vakcina protiv sezonskog gripa, u količinama koje su trebovale zdravstvene ustanove, za sve kategorije osiguranika kojima se preporučuje vakcinacija, obaviti tokom naredne sedmice”, kazali su iz Ministarstva.

Oni su objasnili da će domovi zdravlja obavijestiti građane o načinu, odnosno, mjestu i vremenu na koji će biti organizovana vakcinacija protiv gripa u opštinama za koje su nadležni.

Ističe se da se vakcinacija protiv sezonskog gripa preporučuje svim osobama starijim od šest mjeseci sa oboljenjima kardiovaskularnog sistema i bubrega, i osobama koje se liječe od metaboličkih poremećaja, kao što je šećerna bolest.

Vakcinacija se, kako su kazali iz Ministarstva, preporučuje i osobama sa hroničnim oboljenjima respiratornog sistema, onima sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema uključujući i licima sa HIV/AIDS-om, kao i osobama koje imaju transplantirane organe i/ili ćelije.

Iz Ministarstva su naveli da je vakcinacija predviđena i da se preporučuje svim starijim od 65 godina, hronično oboljelim osobama koje žive u kolektivnom smještaju, zdravstvenim radnicima i saradnicima.

“Naročito je bitno da budu vakcinisani zaposleni na odjeljenjima intenzivne i neonatalne njege i u stacionarima za hronično oboljela lica, jer na taj način ne samo da štite svoje i zdravlje svojih ukućana, već značajno doprinose zdravlju onih koje liječe i o kojima brinu”, kazali su iz Ministarstva.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije