fbpx
NaslovnicaCrna GoraPočinje Kampanja protiv dječjih ugovorenih brakova

Počinje Kampanja protiv dječjih ugovorenih brakova

Podgorica, (MINA) – Vlada Crne Gore, u saradnji sa nevladinom organizacijom Centar za romske inicijative i uz podršku Britanske ambasade u Podgorici, pokrenuće u nedjelju javnu kampanju protiv dječjih ugovorenih brakova, pod sloganom „Djeca su djeca“.

Iz Vlade je saopšteno da je cilj kampanje podizanje svijesti o štetnosti dječjih ugovorenih brakova, koji veoma ozbiljno ugrožavaju mentalno i fizičko zdravlje djece i narušavaju njihove šanse da kao odrasli vode zdrav i srećan život.

Kako su kazali, žrtve ugovorenih dječijih brakova po pravilu rano napuštaju školu, što značajno ograničavanja njihove mogućnosti za buduće zaposlenje i uspješan samostalan život.

Navodi se da su, kao jedan od oblika trgovine ljudima, ugovoreni dječiji brakovi ozbiljno krivično djelo kažnjivo po zakonima Crne Gore.

“Iako problem dječijih ugovorenih brakova nije isključivo vezan za romsku i egipćansku zajednicu, ipak su djeca u ovim zajednicama najizloženija ovom riziku”, kaže se u saopštenju.

Ističe se da će zbog toga kampanja biti posebno fokusirana na terenski rad sa pripadnicima romske i egipćanske zajednice u Podgorici, Nikšiću, Tivtu i Beranama.

Kampanju sprovode ministarstva unutrašnjih poslova, rada i socijalnog staranja i Uprava policije, u saradnji sa NVO Centar za romske inicijative, uz podršku Britanske ambasade u Pogorici.

Najčitanije