fbpx
NaslovnicaCrna GoraPočinje Festival gudača

Počinje Festival gudača

Kotor, (MINA) – Cilj Festivala gudača je da se pruži šansa mladim muzičarima na putu njihovog napretka i afirmacije, kazala je umjetnički direktor Festivala gudača Marina Dulović.

Frstival, koji je prateći muzički segment Kotorskog festivala pozorišta za djecu, do 10. jula biće održan u Perastu, Kotoru i Cetinju pod sloganom Čujte nas.

Dulović je naglasila da festival prate masterklas radionice za obuku gudača svih profila violina, viola, violončelo, kamerna muzika i orkestar, koncertni programi i edukativna predavanja.

Predavači na ovogodišnjem izdanju su Ivo Stankov (Velika Britanija), Arkadij Vinokurov i Georg Bič (Austrija), Aleksandar Latković (Srbija), Mihail Bereznicki (Rusija) i Vujadin Krivokapić, Zoran Zakrajšek i Vili Ferdinandi (Crna Gora).

“Radionice će biti u Muzeju grada Perasta, a koncerti u crkvi svetog Nikole u Perastu, crkvi svetog Duha u Kotoru, na pjaci Katedrale svetog Tripuna i na Ljetnoj pozornici na Cetinju”, kazala je Dulović agenciji MINA.

Ona je istakla da je prijavljeno 45 polaznika iz Austrije, Ukrajine, Rusije, Srbije, Hrvatske, Italije i Crne Gore.

“Orkestrom mladih muzičara dirigovaće Ferdinandi. Na završnim koncetima predstaviće se ansambl mladih violinista iz Vela Luke, Širokog Brijega i Mostara. Čućemo i crnogorske violiniste Luku Perazića i Viktora Hutera koji će nastupiti sa orkestrom mladih muzičara kao solisti”, kazala je Dulović.

Ona je najavila da će na istom koncertu biti prikazan i devetominutni film koji predstavlja retrospektivu dosadašnjih devet festivala.

“Stasavajući uz muziku i Festival gudača, naše mlade kreativce i umjetnike vodi ista misao, snaga volje, optimizam, hrabrost i uporan rad. Spajanjem različitih kultura, iskustava i znanja, naša vizija je postala naša težnja – osvijetliti put kojim koračaju kroz čaroliju zvanu – Muzika”, zaključila je Dulović.

Najčitanije