fbpx
NaslovnicaCrna GoraPlate zdravstvenih radnika od naredne godine veće 12,5 odsto

Plate zdravstvenih radnika od naredne godine veće 12,5 odsto

Podgorica, (MINA) – Zdravstvenim radnicima u Crnoj Gori od 1. januara naredne godine plate će biti uvećane 12,5 odsto, najavio je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

On je kazao da će, uz najavljeno povećanje svih zarada od oko 17 odsto, plate zdravstvenim radnicima biti veće oko 30 odsto.

Spajić je rekao da je to vjerovatno najveće povećanje ikad u tako kratkom vremenu.

On je zahvalio ministarki zdravlja Jeleni Borovinić Bojović i svim zdravstvenim radnicima koji su omogućili da Crna Gora ima dobru turističku sezonu.

Borovinić Bojović je kazala da je povećanje zarada jedan od načina da se država oduži ljekarima, koji svake sekunde nose jedan od najtežih tereta na svojim leđima.

„Trenutno, ljekar opšte prakse zarađuje 622 EUR, specijalista 755, a subspecijalista 823 EUR. Od 1. januara te plate iznosiće 809 EUR, 981 EUR, odnosno 1.070 EUR“, precizirala je Borovinić Bojović.

Kako je navela, ako medicinska sestra sada zarađuje 400 EUR, ona će od 1. januara primati oko 520 EUR.

„Vjerujem da ćemo na ovaj način konačno motivisati naše ljekare da shvate da ne postoji ljepši komad neba od onog nad Crnom Gorom i da treba da ostanu ovdje i da liječe svoj narod“, rekla je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da će se truditi da se trend povećanja zarada nastavi i 2023. godine.

Borovinić Bojović je navela da, otkad je imenovana za ministarku zdravlja, za povećanje plate urgira na svim adresama.

“I nama nije trebalo 20 godina da izađemo ispred vas i da kažemo – dogovorili smo se. Povećanje zarada ljekarima sada je izvjesno. Više nije obećanje, već postaje realnost”, kazala je Borovinić Bojović.

Kako je rekla, svake sedmice u Crnoj Gori u javnom zdravstvu uradi se oko 140 hiljada pregleda.

“To je mjerljiv dokaz o posvećenosti svih zaposlenih u zdravstvu, o kom se, nažalost, mimo našeg sektora rijetko javno govori. Ja ću vam reći da je to rezultat vrijedan divljenja”, navela je Borovinić Bojović.

Ona je, odgovarajući na pitanje novinara, kazala da će kovid potvrde i dalje biti potrebne za objekte koje imaju preko hiljadu metara kvadratnih, a bave se neprehrambenom trgovinom.

Borovinić Bojović je navela da ne može da odgovori na pitanje da li će potvrde biti potrebne nakon 9. oktobra i dodala da će u dogledno vrijeme odluka biti donijeta.

“Do 9. oktobra važiće aktuelne mjere, s tim što smo najavili da 9. oktobra nećemo uvoditi dodatne mjere za hipermarkete, odnosno markete preko hiljadu kvadratnih metara, jer bilježimo blagi trend pada broja novozaraženih, kao i hospitalizovanih”, rekla je ona.

Borovinić Bojović je kazala da je epidemiološka situacija nepredvidiva.

“Zaista je nezahvalno da u ovom trenutku kažem kakve će mjere biti na snazi 9. oktobra”, navela je Borovinić Bojović.

Ona je poručila da će mjere biti usklađene sa epidimiološkom situacijom.

Borovinić Bojović je rekla da odziv za vakcinaciju AstraZenekom nije baš zadovoljavajući i da se nada da će se to promijeniti.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije