fbpx
NaslovnicaCrna GoraPisonero: Vjerujemo u dijalog oko budžeta

Pisonero: Vjerujemo u dijalog oko budžeta

Podgorica, (MINA) – Evropska unija (EU) vjeruje da će se u Skupštini Crne Gore pokrenuti konstruktivan dijalog, kako bi se usvojio Zakon o budžetu za tekuću godinu, kazala je portparolka Evropske komsije (EK) Ana Pisonero Hernandez.

“Upoznati smo sa činjenicom da je Zakon o budžetu za 2021. godinu dio dnevnog reda tekućeg zasijedanja parlamenta i vjerujemo da će se parlament uključiti u konstruktivan dijalog kako bi donio ovu važnu odluku”, kazala je Pisonero za Televiziju Crne Gore.

Time bi se, kako je navela, obezbijedila čvrsta osnova za tekuće i buduće reforme, uključujući i reforme u kontekstu pristupanja EU.

“Preporuke politike EU iz Programa ekonomskih reformi o potrebi zdrave fiskalne politike, kao i naše zajednički dogovoreno praćenje u oblastima reforme javne uprave i upravljanja javnim finansijama ističu potrebu za odgovarajućim budžetskim okvirom”, rekla je Pisonero.

Ona je, komentarišući izmjene Zakona o opštem obrazovanju kojim se omogućava ministru prosvjete, nauke, kulture i sporta da smijeni direktore i pomoćnike direktora u obrazovnim institucijama, rekla da je profesionalni, depolitizovani, efikasni, visokokvalitetni obrazovni sistem u interesu Crne Gore.

Pisonero je kazala da EU kontinuirano prati obrazovni sistem Crne Gore.

“Kao što je navedeno u posljednjem izvještaju EU, Crna Gora treba da nastavi sa unapređenjem obrazovanja i brige u ranom djetinjstvu, da poboljša upravljanje svojim obrazovnim sektorom i nastavi sa relevantnim mjerama reformi kako bi unaprijedila ukupni kvalitet svog obrazovanja”, navela je Pisonero.

Ona je kazala da Crna Gora treba i da uspostavi adekvatan mehanizam praćenja i ocjenjivanja praktičnog učenja na stručnom i višem nivou obrazovanja.

Najčitanije