fbpx
NaslovnicaCrna GoraPicula: Slijedi dinamičan period

Picula: Slijedi dinamičan period

Podgorica, (MINA) – Crnoj Gori slijedi dinamičan period, koji će otvoriti mnoga pitanja, kazao je izvjestilac Evropskog parlamenta (EP) za Crnu Goru Tonino Picula, navodeći da očekuje da bude na istom vanjsko političkom kursu i da će poštovati preuzete međunarodne obaveze.

On je naveo da je ovo prvi put nakon 30 godina da je u Crnoj Gori demokratski smijenjena vlast.

“I pred EU je jedinstven događaj, a to je odnos prema Crnoj Gori, koja je prvi put u takvoj tranziciji. Reakcije Brisela su suzdržane”, rekao je Picula komentarišući rezultate izbora u Crnoj Gori za Jutarnji program Televizije Vijesti.

Picula je naveo da slijedi dinamičan period, koji će otvoriti mnoga pitanja.

“Vidjećemo na koji način će nova vlada rješavati probleme”, rekao je Picula.

Na pitanje šta očekuje od budućeg parlamenta i vlade, on je odgovorio da očekuje da poruke iz Podgorice prije svega budu da je Crna Gora i dalje na istom vanjsko političkom kursu i da će preuzete međunarodne obaveze poštovati i dalje.

Picula je kazao da je Crna Gora do sada tretirana kao država na Zapadnom Balkanu koja je najdalje odmakla u pregovaračkom procesu.

“Izuzetno pažljivo pratićemo razvoj situacije u pravosuđu, odnosno u onoj mjeri u kojoj će ono biti efikasnije, i što manje, ili uopšte ne smije biti podložno pritisku politike”, istakao je Picula.

On je rekao da puno toga treba uraditi u procesu slobode medija, prije svega zaštititi medije i novinare.

Picula je dodao da je potrebno više se posvetiti pravnim pretpostavkama medijske nezavisnosti i zaštite njihove imovine i zaštite finansijske sigurnosti.

“Kažu da bi bilo najbolje da se uspostavi sistem medijske samoregulacije, koji je u potpunosti funkcionalan i druga pitanja koja su opšte poznata. To je jedan od testova za budući parlament i vladu”, naglasio je Picula.

Najčitanije