fbpx
NaslovnicaCrna GoraPicula: Ruski uticaj ne može nadvladati uticaj Zapada

Picula: Ruski uticaj ne može nadvladati uticaj Zapada

Podgorica, (MINA) – Ruski uticaj na Zapadnom Balkanu u narednom periodu biće prisutan, ali ne može nadvladati uticaj Zapada, ocijenio je izvjestilac Evropskog parlamenta (EP) za Crnu Goru, Tonino Picula.

On je naveo da ne sumnja da je Evropska unija (EU) i dalje privlačan projekat uvjerljivoj većini građana Crne Gore, što pokazuju i nedavna istraživanja.

“Generalno, ruski utjicaj će biti prisutan, ali ne može nadvladati utjicaj Zapada na Zapadnom Balkanu”, kazao je Picula u intervjuu Pobjedi.

On je rekao da je jasno da je široka, gotovo tročetvrtinska podrška Crnogorki i Crnogoraca članstvu u EU jasan signal i koaliciji da se ne može tek tako odstupiti od, do sada trasirane, vanjske politike Crne Gore.

“Ukoliko se članovi koalicije zaista konsoliduju oko zajedničkih političkih ciljeva, mogli bi stvoriti trajniju vladu, ali relativno mala većina u parlamentu sigurno će predstavljati izazov”, naveo je Picula.

Odgovarajući na pitanje novinara zašto je izostala reakcija EU na otvoreno miješanje Srbije u unutrašnja pitanja druge države, on je kazao da agresivna retorika srpske politike i medija prema Crnoj Gori nije od juče, ali da je rezultat izbora prije svega posljedica izjašnjavanja crnogorskih birača i, očito, dobro odabrane koalicione taktike dojučerašnje opozicije.

Komentarišući odnos crkve i države, Picula je naveo da ne bi potcijenio mogućnosti crnogorske države da zadrži i razvija svoj sekularni profil.

“Vjerska opredijeljenost građana i demokratski sistem države ne moraju i ne treba da budu u konfliktu. Ali ovdje je riječ o visokoj politiziranosti i mobilizaciji koja je uslijedila nakon usvajanja jednog konkretnog zakona”, kazao je Picula.

On je rekao da EU to nije podsticala, ali je izrazila stav o pravu države da autonomno reguliše tu materiju.

“Eskalacija problema koji se otvorio i stvorio političke posljedice sigurno nije krivica Brisela”, zaključio je Picula.

Najčitanije

Air Montenegro dočekao milionitog putnika

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nacionalna avio-kompanija Air Montenegro danas je opslužila svog milionitog putnika i...