fbpx
NaslovnicaCrna GoraPicula: Izgubio se fokus vlasti prema napretku i članstvu u EU

Picula: Izgubio se fokus vlasti prema napretku i članstvu u EU

Podgorica, (MINA) – Crna Gora, ukoliko želi da savlada složeni reformski proces, mora da ima kontinuiranu parlamentarnu većinu i stabilnu i proevropsku Vladu, poručio je izvjestilac za Crnu Goru u Evropskom parlamentu (EP), Tonino Picula.

On je ocijenio da se izgubio fokus vlasti prema napretku i članstvu u Evropskoj uniji (EU).

Picula je za Radio Slobodna Evropa kazao da se od posljednjih parlamentarnih izbora previše energije i vremena izgubilo na politička prepucavanja.

“Opšti utisak je da su svi okupirani političkim svađama unutar koalicije na vlasti i različitim parlamentarnim manevrima”, rekao je Picula.

On je istakao da je izvještaj Evropske komisije, kao i Rezolucija EP, evidentirao te zastoje, dodajući da je to je stvar političke volje.

“Crna Gora, ukoliko želi da savlada složeni reformski proces, mora imati kontinuiranu parlamentarnu većinu i stabilnu i proevropsku Vladu. Crna Gora bi imala šta izgubiti”, kazao je Picula.

On je podsjetio da je Crna Gora predvodnik procesa integracija u regionu.

“Otvorila je sva pregovaračka poglavlja i vrijeme je da ta poglavlja zatvaraju. Ukoliko se to ne desi, dovešće se u pitanje njena pozicija predvodnika”, naveo je Picula.

On je poručio da Crna Gora mora pokazati liderske sposobnosti i dodao da bez pravih, proevropskih lidera to neće biti moguće.

Prema riječima Picule, nedavni događaji, poput lokalnih izbora u Nikšiću i ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju, pokazali su ranjivost Crne Gore na strane uticaje.

“Tu je više nego jasan i prisutan bio interes i uticaj stranih aktera koji nijesu usklađeni sa deklarisanom orijentacijom Crne Gore i njenim putem ka EU”, naveo je Picula.

On je naglasio da je prisutna agresivna medijska kampanja koja dolazi iz Srbije ka Crnoj Gori.

“Treba izvući pouku iz ovih situacija jer je očigledno da je Crna Gora, kao mala država, izložena geopolitičkom interesnom radaru pojedinih aktera, koji nije u interesu Crne Gore, niti u interesu EU”, rekao je Picula.

On je dodao da iz tog razloga EU mora biti značajno aktivnija.

Picula je podsjetio da je i ranije, u kontekstu eventualne rekonstrukcije Vlade, naveo da bi ulazak Demokratskog fronta u vladu predstavljao korak unazad.

Takav scenario, kako je kazao, izaziva ozbiljnu zabrinutost i među evroatlantskim partnerima Crne Gore.

“Dosadašnji način rada tih antievropskih struktura, jednostavno, ne nudi garancije za funkcionalnost reformskog puta države. Ovi proruski i prosrpski akteri dovode u pitanje ne samo evropske integracije, već i elemente državnosti Crne Gore”, rekao je Picula.

On je ocijenio da takvim političkim djelovanjem Crna Gora može biti blokirana sa nesagledivim posljedicama.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Air Montenegro dočekao milionitog putnika

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nacionalna avio-kompanija Air Montenegro danas je opslužila svog milionitog putnika i...