fbpx
NaslovnicaCrna GoraPerović: Crkva stoji na raspolaganju državi

Perović: Crkva stoji na raspolaganju državi

Podgorica, (MINA) – Crkva stoji na raspolaganju državi sa svim svojim kapacitetima i spremna je da, ukoliko je potrebno, ustupi svoje zgrade i ustanove, kazao je rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović.

On je poručio svima koji se u ovoj situaciji osjećaju bespomoćno i nesigurno da se obrate prvom svešteniku Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) od koga mogu dobiti savjet, molitvu i konkretnu pomoć, prenosi portal Vijesti.

“Ima dosta mladih koji se javljaju kako da pomognu, naše narodne kuhinje rade. Spremni smo da stavimo na raspolaganje svoje zgrade i ustanove”, rekao je Perović gostujući uživo u emisiji Radio Svetigore i na društvenim mrežama, u okviru internet litije.

On je kazao da ne treba paničiti, jer je panika veliki neprijatelj, već je potrebno slušati savjete koje saopštava Institut za javno zdravlje.

Perović je rekao da crkva sa Vladom ne može da se dogovori oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti, ali “kad dođe stani-pani odlično se razumijemo”.

Na pitanje kako se organizuju bogosloženja u novonastaloj situaciji, Perović je odgovorio da ne pozivaju ljude da dolaze, ni da ne dolaze u crkvu, ali su napravili dinamiku u potpunosti sa zdravstvenim propisima.

On je kazao da su razgovori ekspertskih timova Vlade i Mitropolije bili produktivni i “žali Bože što nijesu vođeni ranije, ne bismo imali ovu tenziju”.

“Za pet minuta pravnicima je bilo jasno o čemu se radi i kako bi se moglo nešto formulisati, da uz Zakon ne stoje pridjevi antiustavni i diskriminatorski”, rekao je Perović.

Na pitanje hoće li litije biti nastavljene, on je odgovorio da se treba strpiti mjesec, dva, što se tiče prevelikih javnih okupljanja.

“Molitva neka ne prestaje, naš crkveni život neometano teče, a nastavak litija bi poslao negativnu poruku“, rekao je Perović.

Najčitanije