fbpx
NaslovnicaCrna GoraPejović: Građansko jedinstvo neophodno

Pejović: Građansko jedinstvo neophodno

Podgorica, (MINA) – Crnoj Gori je u danima kad su svi ugroženi najneophodnije građansko jedinstvo, kazao je protojerej Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) Nikola Pejović, poručujući da nije momenat da jedni drugima prebrojavamo greške i propuste.

On je naglasio da je situacija dovoljno ozbiljna i da se ljudi osjećaju nesigurno, uplašeno i da ne treba tražiti dežurne krivce.

“Građansko jedinstvo svih u Crnoj Gori je neophodno, jer nam je ono iznad svega potrebno u ovim danima kada smo ugroženi svi, bez razlike”, rekao je Pejović agenciji MINA.

On je zamolio sve, “a naročito urednike pojedinih medija, da prestanu sa optuživanjem Crkve za sve i svašta”.

“Unositi konfuziju i podsticati na mržnju u ovim okolnostima nije manja opasnost od novonastale pandemije. Oni koji se time bave nanose mnogo veću štetu sa dalekosežnijim posledicama, jer nam borba za opstanak i preživljavanje slijedi i nakon epidemije”, ocijenio je Pejović.

Prema njegovim riječima, treba sačekati da trenutna epidemiološka situacija prođe, pa će se lako sagledati gdje je ko griješio i je li se nešto moglo učiniti bolje.

“Crkva, od samog početka, sve radi u skladu sa državnim propisima, i tako će biti i u narednim danima”, poručio je Pejović.

Prema njegovim riječima, ako neko ne poznaje ili neće da razumije poredak crkvenih službi i način njihovog obavljanja, treba da se upozna sa njima jer su one dio vjekovne crnogorske tradicije i culture.

Pejović je podsjetio da je prije izričite zabrane okupljanja građana na crkvenim službama, redovna molitva bila u svim crnogorskim gradovima, u skladu sa zdravstvenim mjerama, i da nema razloga da se Crkvi stavlja na odgovornost bilo šta u vezi sa širenjem epidemije, prije nego se utvrde nepobitne činjenice.

On je rekao da je MCP danas uplatila novac za kupovinu tehničke aparature potrebne za rad zdravstvenih ustanova, i to za sedam monitora i špric pumpi, od kojih je po jedan namijenjen za bolnice u Cetinju i Nikšiću a ostali za Klinički Centar u Podgorici.

“U dogovoru sa upravama bolnica u nekoliko crnogorskih gradova, ta će oprema ovih dana biti uručena tamo gdje bude najneophodnije”, rekao je Pejović.

On je naveo da su Pravoslavna crkva i njeni vjernici prethodnih mjeseci pokazali ličnu i društvenu odgovornost i dostojanstvo.

“Veoma smo ponosni na sve naše vjernike, na njihovu spremnost da poslušaju i razumiju potrebu da se liše za trenutak onog najsvetijeg najuzvišenijeg prava punu slobodu vjeroispovijesti kroz praktikovanje vjere odlaskom u hramove i prisustvom na bogosluženjima, zarad šireg društvenog interesa”, istakao je Pejović.

To je, kako je naveo najbolji pokazatelj odgovornosti, što nažalost nije slučaj sa pomenutim novinarima i medijima.

Pejović je pozvao sve pravoslavne vjernike, koji se interesuju kako će provesti predstojeće praznike, da se u pogledu održavanja budućih službi kao i po pitanju njihovih ličnih duhovnih potreba vladaju na osnovu zvaničnih eparhijskih saopštenja i uputstava koje dolaze od parohijskog sveštenstva.

Pejović je apelovao da se vjernici ne povode za kvazi-crkvenim kampanjama koje se vrše putem drustvenih mreža.

Najčitanije