fbpx
NaslovnicaCrna GoraPasareli: Miran izborni dan u Crnoj Gori

Pasareli: Miran izborni dan u Crnoj Gori

Podgorica, (MINA)- Izborni dan u Crnoj Gori protekao je mirno sa nekoliko slučajeva proceduralnih nepravilnosti koji nijesu uticali na izborni proces, ocijenjeno je iz Evropske mreže organizacija za monitoring izbora (ENEMO).

Šef ENEMO posmatračke misije u Crnoj Gori Đanluka Pasareli je, na konferenciji na kojoj su predstavili preliminarnu izjavu, rekao da je na dan izbora, ENEMO rasporedio 23 multinacionalna tima posmatrača da prate proces pripreme i otvaranja biračkih mjesta, glasanje i proces prebrojavanja, kao i prenos i unos izbornog materijala od strane Opštinske izborne komisije (OIK).

Pasareli je kazao da su posmatrački timovi, sastavljeni od osam dugoročnih posmatrača i 38 kratkoročnih posmatrača, nadgledali postupke otvaranja na 23 biračka mjesta, glasanje na 315 biračkih mjesta i zatvaranje i prebrojavanje na 23 biračka mjesta.

„Preliminarna ocjena ENEMO-a je da je izborni dan u cjelini bio miran, sa nekoliko slučajeva proceduralnih nepravilnosti koje je ENEMO uočio na dan glasanja, a koji nijesu uticali na izborni process”, ocijenio je Pasareli, prenosi PR Centar.

Prema njegovim riječima, predizborni period odvijao se u socijalno i politički polarizovanom okruženju, generalno kompetitivnom, uprkos mjerama zaštite od COVID-19 koje su značajno ograničavale mogućnosti za sprovođenje kampanje i stvarale neizvjesnosti u pogledu biračkih prava.

Iako su izbori, kako je saopštio, dobro sprovedeni i administracija je ispoštovala većinu propisanih zakonskih rokova, kasno usvajanje pravila za sprovođenje izbora u suprotnosti je sa najboljom međunarodnom praksom.

„U većini posmatranih slučajeva, sprovođenje glasanja, upravljanje biračkih odbora i OIK-a ocijenjeno je pozitivno, pri čemu procijenjene povrede procedura i nepravilnosti nijesu negativno uticale na legitimitet cijelog procesa“, kazao je Passarelli.

Analitičarka izborne administracije i posmatračica Državne izborne komisije (DIK) i OIK-a Kristina Kostelac rekla je da su se sjednice DIK-a uglavnom odvijale na profesionalan i kolegijalan način.

„Bili su otvoreni za akreditovane posmatrače, ali ne i za predstavnike medija. Posljednje promjene zbog žalbi na Ustavni sud pokazale su nedovoljnu saradnju nadležnih organa”, rekla je Kostelac.

Ona je navela da prema posmatračima ENEMO-a, obuka članova biračkih odbora značajno se razlikovala, što je dovelo do nedosljednosti u kvalitetu.

“Štaviše, ENEMO kritikuje nedostatak regulatornih mehanizama koji bi osigurali da su svi članovi biračkog odbora pohađali onlajn obuku“, dodala je Kostelac.

Ona je kazala da je uprkos zabrinutostima prijavljenim misiji u vezi sa prisustvom umrlih građana na spiskovima, zastarjelim spiskovima stanovnika, mogućim lažnim ličnim kartama i više birača registrovanih na istoj adresi ENEMO nije pronašao dokaze da je to negativno uticalo na proces identifikacije birača na dan izbora u cjelini.

Analitičar izborne kampanje Pierre Peytier kazao je da je prema preliminarnim podacima koje je zvanično objavila DIK, izlaznost bila veća nego na parlamentarnim izborima 2012. i 2016. godine, sa skoro76,67 odsto.

„U skladu sa ovim preliminarnim procjenama, moglo bi se očekivati da će ukupno devet registrovanih lista dobiti mjesta u sljedećem parlamentarnom zakonodavnom tijelu, čekajući konačnu objavu zvaničnih rezltata DIK-a“, rekao je Peytier.

Zamjenica šefa posmatračke misije Ana Mihajlović navela je da su na posmatranim biračkim mjestima, 31,25 odsto članova biračkog odbora bile žene, dok je svaki četvrti predsjedavajući biračkog odbora i svaki treći zamjenik predsjednika biračkog odbora bila žena.

„ENEMO takođe napominje da mjere zaštite koje se odnose na COVID-19 nijesu poštovane na 23,7 odsto posmatranih biračkih mjesta. Značajan broj pojedinaca nije pravilno nosio zaštitne maske, nijesu poštovali mjere distance i koristili sredstvo za dezinfekciju ruku“, navela je Mihajlović.

Iz ENEMO-a su naglasili da je izjava preliminarne prirode, jer zvanični rezultati tek treba da budu objavljeni, a prigovori još uvijek nisu riješeni. ENEMO će izdati konačni izveštaj misije u oktobru.

Najčitanije

Cekliću produžena suspenzija

Podgorica, (MINA) - Defanzivcu Mladosti, Zvonku Cekliću, produžena suspenzija na još mjesec, zbog učešća...