fbpx
NaslovnicaCrna GoraPasareli: Crna Gora standard i mjerilo za region

Pasareli: Crna Gora standard i mjerilo za region

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je standard i mjerilo za region, naročito u kontekstu evropske integracije, ocijenio je profesor Đanluka Pasareli koji predvodi delegaciju Evropske mreže organizacija za monitoring izbora (ENEMO).

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović razgovarao je danas sa delegacijom ENEMO, čiji predstavnici će nadgledati parlamentarne izbore 30. avgusta.

Pasareli je rekao da to što Crna Gora radi bolje u svim oblastima, imaće pozitivan efekat na sve druge u regionu.

„Vaša integracija u Evropsku uniju (EU) je važna, kako za vas, tako i za region i samu EU“, naglasio je Pasareli.

Pasareli je rekao da Crna Gora predstavlja standard i mjerilo za region, naročito u kontekstu evropske integracije.

On se interesovao za saradnju parlamenta i Državne izborne komisije (DIK) u pogledu organizacije izbornog procesa u svijetlu epidemije koronavirusa.

Brajović je rekao da Crna Gora već ima dobar izborni zakon i proces, koji su dodatno unapređivani u prethodnom periodu.

„U tom smislu posmatračke misije su dobrodošle i Crna Gora je uvijek spremna da razmotri njihove sugestije i implementira ih u izborno zakonodavstvo“, kazao je Brajović.

Prema njegovim riječima, već u maju je uputio pozive za posmatranje izbora Evropskog parlamenta, PS OEBS-a, PSSE, ODIHR-u kako bi se na vrijeme planirale posmatračke misije.

„Raduje me što će i ENEMO po prvi put posmatrati izbore u Crnoj Gori, jer želimo i sa vaše strane da dobijemo verifikaciju kvaliteta našeg izbornog procesa”, naveo je Brajović.

On je upoznao sagovornike sa sjedenicom Kolegijuma na kojoj je bilo riječi o smjernicama i uporednim iskustvima na osnovu kojih će DIK donijeti obavezujuće epidemiološko uputstvo, uz puno poštovanje činjenice da je zdravlje građana apsolutni prioritet.

Najčitanije

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA. Kompletna informacija dostupna je korisnicima na...