fbpx
NaslovnicaCrna GoraPalmer: Cilj SAD-a stabilna Crna Gora na evropskom i euro-atlantskom putu

Palmer: Cilj SAD-a stabilna Crna Gora na evropskom i euro-atlantskom putu

Podgorica, (MINA) – Cilj Sjedinjenih Američkih Država (SAD) je da je Crna Gora stabilna na evropskom i euro-atlantskom putu, zaštićena od spoljnih uticaja, kazao je zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Metju Palmer u razgovoru sa predsjednikom države Milom Đukanovićem.

Palmer, koji boravi u posjeti Crnoj Gori, zahvalio je Đukanoviću na prilici za razgovor, posebno se interesujući za njegovo viđenje aktuelne situacije u regionu.

„On je kazao da je cilj SAD-a da je Crna Gora stabilna na evropskom i euro-atlantskom putu, zaštićena od spoljnih uticaja“, navodi se u saopštenju Đukanovićevog kabineta.

Palmer je naglasio da je interes SAD-a da u partnerstvu sa Evropskom unijom (EU) doprinosi stabilnosti Zapadnog Balkana, navodeći da je EU vrijednosni, a ne samo interesni klub, što je izazov i za region na putu ka članstvu.

Đukanović, je uz zahvalnost za posjetu, kazao da Crnoj Gori veoma godi pažnja koju joj SAD-a poklanjaju, kao partnerskoj zemlji u okviru NATO i podsjetio na frekventne susrete sa američkim zvaničnikom, od video konferencije u decembru, i nedavnog sastanka u Ohridu.

„On je naglasio da su odnosi dvije države na zavidnom nivou, kako se može poželjeti, i iskazao zadovoljstvo prepoznatim najavama intenzivnijeg angažmana SAD-a u regionu, što nas, kako je rekao, raduje, jer je to dobar put da se stanje u regionu sredi i umanje maligni uticaji koji nose opasnost destabilizacije“, navodi se u saopštenju.

Đukanović je podsjetio i na raniju ulogu SAD na ovim prostorima, i kazao da očekuje da će i ovog puta to biti podrška regionu da se kreće ka svom cilju, a to je ka EU i NATO, koji garantuju stabilnost kao preduslov ukupnog razvoja.

„Crna Gora će uvijek biti mali, ali pouzdan partner u savladavanju destrukcije i putu naprijed“, poručio je Đukanović.

On je rekao da se vlasti mijenjaju, ali da ne sumnja da će Crna Gora ostati na ovom putu i biti vrijedan partner u promociji stabilnosti i euroatlantskih vrijednosti na Zapadnom Balkanu.

Tokom susreta su, kako je saopšteno, razmijenjena mišljenja o brojnim regionalnim i geopolitičkim pitanjima.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije