fbpx
NaslovnicaCrna GoraOzan: Turska za region nije strani igrač

Ozan: Turska za region nije strani igrač

Podgorica, (MINA) – Pristup Turske regionalnim problemima ne razlikuje se od onoga koje Evropska unija (EU) ima prema Balkanu, a ta država doprinosi razvoju balkanskih zemalja zahvaljujući jakoj ekonomiji, dobrosusjednim odnosima i višestranoj saradnji, saopštila je ambasadorka Turske u Crnoj Gori Songul Ozan.

Ona je u intervjuu Pobjedi kazala da Turska za region nije strani igrač i da je isključivanje te države na Balkanu neobjektivan pristup sa lošom namjerom.

„Pristup Turske regionalnim problemima ne razlikuje se od onoga koje EU ima prema Balkanu. Turska doprinosi razvoju balkanskih zemalja zahvaljujući jakoj ekonomiji, dobrosusjednim odnosima sa svim državama na Balkanu, kao i višestranoj saradnji koja se stalno razvija“, rekla je Ozan.

Prema njenim riječima, isključiv stav prema Turskoj i razdvajanje u definisanju Balkana na istočni, zapadni, južni i slično, prije svega je štetno za Balkan.

„Mi želimo da na Balkanu radimo zajedno sa zemljama EU i da u svim oblastima stvaramo zajedničke projekte. Turska i Crna Gora kao dvije prijateljske i savezničke zemlje imaju jako dobre odnose“, navela je Ozan.

Kako je dodala, sa obzirom na bliskost koja proizilazi iz zajedničke kulture i istorije, kao i na doprinos ljudskih veza, odnosi Crne Gore i Turske se konstantno razvijaju na svim poljima i prisutan je visok nivo političkog dijaloga i saradnje.

Na pitanje kako će biti realizovana saradnja u oblasti odbrane, sa obzirom na to da je crnogorski parlament prošle godine usvojio Zakon o potvrđivanju Sporazuma o saradnji vlada dvije države u toj oblasti, Ozan je odgovorila da postoji politička volja da se ona još više razvije.

„Kao dvije NATO saveznice, saradnja na kojoj radimo u oblasti odbrane jako je značajna. Nastavljamo razgovor oko zajedničkih i konkretnih poslova, međusobnim informacijama i razmjeni iskustava, obukama, opremi, kao i oblasti odbrambene industrije gdje je Turska u posljednjih nekoliko godina jako napredovala“, rekla je Ozan.

Prema njenim riječima, robna razmjena između dvije države i turske investicije u Crnoj Gori u stalnom su porastu.

Ona je podsjetila da je prošle godine zabilježen rekordni rast međusobne robne razmjene za 32 odsto.

„Kada su u pitanju direktne strane investicije u Crnoj Gori zauzimamo peto mjesto“, dodala je Ozan.

Ona je poručila da će se Ambasada truditi da pospješi svjetski poznate, prestižne i uspješne turske kompanije da ulažu u aerodrome, transport, energetiku, turizam, hotelijerstvo, zdravstvo, građevinarstvo, poljoprivredu.

„U ovome i Turska i crnogorske institucije pokazuju iskrenu volju i sa obzirom na to da znam da postoji podrška i olakšice očekujem da ćemo imati pozitivne rezultate. Porast obostranih investicija i trgovine uticaće na razvoj i dobrobit obje zemlje“, kazala je Ozan.

Prema podacima Poreske uprave, broj turskih državljana koji otvaraju firme u Crnoj Gori naglo je porastao posljednjih godina.

Na pitanje šta turske investitore dovodi u Crnu Goru, Ozan je odgovorila da Crna Gora posjeduje ekonomiju koja je dinamična i konstantno se razvija, koja na mnogim poljima nudi mogućnost za atraktivne investicije, posao i trgovinu.

„Crna Gora je postala jako atraktivana zemlja zahvaljujući činjenici da ima budućnost, da je članica NATO saveza kao i buduća članica EU.
Ako dodate i savršene prirodne ljepote, Crna Gora je za turske državljane jedna od najpopularnijih zemalja“, rekla je Ozan.

Ona je ponovila da je prioritet Ambasada da velike turske kompanije dođu u Crnu Goru i da se u sektoru infrastrukture i proizvodnje stvore nova radna mjesta.

“Pozitivno gledamo na poslovanje malih i srednjih turskih preduzeća i vidimo da oni daju doprinos ekonomiji Crne Gore i da su u raznim sektorima, posebno u oblasti nekretnina stvorili važnu motivaciju. Svi ovi pomaci stvaraju veliko zadovoljstvo“, zaključila je Ozan.

Najčitanije