fbpx
NaslovnicaCrna GoraOtvoriti granice za sve sa negativnim PCR testom

Otvoriti granice za sve sa negativnim PCR testom

Podgorica, (MINA) – Sindikat doktora medicine (SDMCG), Akcija za ljudska prava (HRA) i Centar za građansko obrazovanje (CGO) apelovali su na nadležne institucije da ulazak u Crnu Goru bez institucionalnog karantina omoguće svim osobama sa negativnim PCR testom.

Oni su u apelu upućenom ministru zdravlja Kenanu Hrapoviću i Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti (NKT) naveli da ulazak u Crnu Goru bez karantina treba omogućiti svima koji imaju negativan PCR test, „a ne samo onima koji u zemlju ulaze privatnim avionima i jahtama“.

Kako su kazali, od turista treba zahtijevati da donesu rezultat testa koji nije stariji od 48 sati, a državljanima Crne Gore i rezidentima omogućiti da se testiraju odmah na granici.

„Poznato je da u Crnu Goru državljani i rezidenti, koji dolaze iz Srbije, ulaze preko Bosne i Hercegovine (BiH), bez upućivanja u karantin i testiranja, i da kruže glasine o tome da je na taj način u zemlju već ušlo nekoliko osoba koje su se virusom Covid-19 zarazile na nedavnoj fudbalskoj utakmici u Beogradu“, kaže se u saopštenju.

Iz SDMCG, HRA i CGO su pozvali nadležne vlasti da te glasine potvrde ili opovrgnu.

Takođe, kako su naveli, mnogo ljudi neometano ulazi iz Albanije u Crnu Goru, iako je u njoj obim testiranja zabrinjavajuće nizak, što znači da broj oboljelih i rizik od importovanja virusa nije moguće realno sagledati.

Prema tome, smatraju oni, neuporedivo je racionalnije da se, umjesto ulaska u zemlju na „mala vrata“ preko BiH, bez testiranja i praćenja, svima omogući ulazak uz negativan test, ne stariji od 48 sati.,

„Odnosno, uz mogućnost da se test uradi i na graničnom prelazu, a da se u međuvremenu osoba rješenjem sanitarnog inspektora obaveže da rezultat testa sačeka u samoizolaciji“, dodaje se u saopštenju.

Kako su kazali iz SDMCG, HRA i CGO, nadzor nad pojavom simptoma može vršiti Institut za javno zdravlje preko aplikacije koju su razvili i koja je već u upotrebi.

„Ako NKT i ministar zdravlja smatraju drugačije, očekujemo da o svim razlozima za suprotan stav javnost otvoreno i argumentovano obavijeste. Očekujemo i da Ombudsman da obrazloženo mišljenje o tome da li su naredbe ministra zdravlja diskriminatorne ili nijesu“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije