fbpx
NaslovnicaCrna GoraOtvorena izložba namijenjena osobama sa oštećenim vidom

Otvorena izložba namijenjena osobama sa oštećenim vidom

Podgorica, (MINA) – Prva izložba namijenjena osobama sa oštećenim vidom, pod nazivom Ljepote Crne Gore na dlanu, otvorena je večeras u Podgorici.

Iz Ministarstva kulture objasnili su da je riječ o projektu Bibloteke za slijepe Crne Gore, kojim su u 3D formatu predstavljena 23 objekta od kulturnog, turističkog i istorijskog značaja.

Izložba je praćena i audio vodičem, kao i kratkim opisima na crnom tisku i Brajevom pismu.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović kazao je da je poziv za dostavljanje priča o evropskoj kulturnoj baštini, na kojem je izabran projekat Biblioteke za slijepe, realizovan u cilju naglašavanja evropske dimenzije kulturnog nasljeđa, ali i isticanja značaja lokalnih zajednica koje su uključene u obilježavanje Dana evropske baštine na evropskom i nacionalnom nivou.

“U tom kontekstu, posebno smo ponosni što je izložba kojoj danas prisustvujemo i po mišljenju međunardnog žirija, uvrštena u deset najznačajnijih priča o kulturnom nasljeđu u Evropi”, naveo je Bogdanović.

Prema njegovim riječima, projekat “Ljepote Crne Gore na dlanu”, baziran na prezentaciji istorijskih i kulturnih znamenitosti Crne Gore u 3D formatu i snimanju audio vodiča, poseban je jer doprinosi približavanju segmenata kulturne baštine osobama oštećenog vida, koje zbog senzornih ograničenja nijesu imale priliku da se upoznaju sa širokim spektrom kulturnih dobara u Crnoj Gori.

“Projekat promoviše inovativan i funkcionalan pristup u prezentaciji i popularizaciji kulturne baštine, a podrazumijeva uključivanje svih kategorija društva, uz težnju da podstakne na dublje istraživanje znamenitosti lokalne i nacionalne kulture, što su prepoznali i naši evropski partneri”, naglasio je Bogdanović.

Direktor Biblioteke za slijepe, Božidar Denda, istakao je značaj prezentovanih kopija kulturnih dobara, navodeći da svaki prikazani primjerak svjedoči o istaknutom kulturnom i istorijskom razdoblju Crne Gore.

On je kazao da je podrška Ministarstva kulture u realizaciji ovog i sličnih projekata posebno značajna, što je vidljivo i kroz stalno povećanje broja korisnika Biblioteke.

Projekat je dobio podršku Savjeta Evrope i Evropske komisije, i to u konkurenciji 84 ideje iz svih evropskih država.

Za projekat “Ljepote Crne Gore na dlanu”, Biblioteka za slijepe Crne Gore u oktobru je dobila nagradu “European Heritage Stories” u Strazburu.

Izložba će biti otvorena tokom narednih sedam dana u EU info centru u Podgorici, nakon čega će biti prestavljena i u još nekoliko drugih crnogorskih gradova.

Najčitanije

NP Biogradska gora sjutra otvoren za posjetioce

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalni park (NP) Biogradska gora biće od sjutra otvoren za posjetioce. "Posjetioci...