fbpx
NaslovnicaCrna GoraOsumnjičenom za objavljivanje spiska zadržavanje do 72 sata

Osumnjičenom za objavljivanje spiska zadržavanje do 72 sata

Podgorica, (MINA) – Službenik Doma zdravlja Podgorica (DZP) M.R. koji je uhapšen zbog sumnje da je objavio spisak oboljelih od koronavirusa, saslušan je u podgoričkom Osnovnom državnom tužilaštvu i određeno mu je zadržavanje do 72 sata.

Kako je saopšteno na zajedničkoj konferenciji za novinare Tužilaštva i Uprave policije, sumnja se da je M.R. dokument sa podacima o oboljelima proslijedio na 266 adresa.

Državni tužilac i portparol Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, Milica Mandić, kazala je da je M.R. kao službenik zadužen da podatke o oboljelima prenese putem IDO sistema, te podatke i preko Vibera poslao i osobama koje nijesu ovlašćene da raspolažu njima.

„U ovom predmetu sprovode se i druge aktivnosti da bi se ustanovilo da li je još neko službeno lice neovlašćeno koristilo ove lične podatke“, kazala je Mandić.

Ona je podsjetila da se radi o djelu iz korpusa krivičnih djela protiv slobode i prava građanina.

„Kada ovo krivično djelo izvrši službeno lice u vršenju službene dužnosti, zaprijećena kazna je od tri mjeseca do tri godine“, istakla je Mandić.

Ona je kazala da se i u ovom, i u svakom drugom slučaju mora poštovati pretpostavka nevinosti.

Rukovodilac Grupa za suzbijanje krivičnih djela visokotehnološkog kriminala u Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, Jakša Backović, rekao je da se odmah po dobijanju naloga od tužioca krenulo sa izviđajem.

Prvo se, kako je naveo, analizirao sporni PDF fajl, koji je inicijalno formiran u Institutu za javno zdravlje (IJZ), i na kojem su bila imena 62 osobe iz Podgorice sa matičnim brojevima.

„Utvrđeno je i da je u IJZ kreiran exel fajl koji je proslijeđen službenicima unutar IJZ, kao i službenicima DZP“, kazao je Backović.

Prema njegovim riječima, utvrđeno je da je u DZP exel fajl konvertovan u PDF format, i da je kasnije posebnom aplikacijom koju koriste domovi zdravlja proslijeđen na 266 adresa.

„Odnosno, 266 doktora i medicinskih readnika je bilo u kontaktu sa spornim fajlom“, precizirao je Backović.

Kasnije je, kako je naveo, utvrđeno da je sporni fajl bio dostupan do 11 sati i 33 minuta, što je omogućilo sužavanje istrage.

„Utvrđeno je i da je u kontaktu sa spornim PDF fajlom bilo oko 70 medicinskih radnika“, dodao je Backović.

On je rekao da je saslušano više od 15 osoba i pregledano više od 25 računara za koje se sumnja da su bili u kontaktu sa tim dokumentom.

Backović je kazao da je sporni fajl distribuiran preko Vibera, i da nije objavljen zvanično ni na jednom portalu ili serveru sa kojeg bi bio preuziman.

„Fajl je postao viralan, i morali smo da nađemo izvor iz kojeg je proistekao. Izviđajem je utvrđeno da je neko morao da premezme fajl sa navedenih računara da preuzme fajl na USB, ili da ga prebaci na svoj telefon kako bi ga dalje distribuirao“, precizirao je Backović.

Kako je naveo, izviđajem je utvrđeno da je neko iz uprave DZP morao da bude u kontaktu sa tim predmetom, nakon čega je uslijedilo uzimanje izjava od službenika DZP.

„Nakon uzimanja zapisnika, R.M. je službenicima Uprave policije priznao izvršenje krivičnog djela, odnosno da je fajl presnimio na svoj računar i proslijedio ga drugim osobama, koje su ga kasnije prosjeđivale“, rekao je Backović.

On je kazao da su pretreseni stanovi osoba koje su bile u kontaktu sa PDF fajlom, i da je oduzeto više računara, laptopova i mobilnih telefona.

On je dodao da je protiv M.R. podnijeta krivična prijava.

Iz Tužilaštva su, govoreći o aktuelnoj situaciji uzrokovanoj epidemijom koronavirusa, kazali da je zbog kršenja mjera formirano 96 pred protiv 137 osoba.

Mandić je kazala da se uglavnom radi o kršenju zabrane otvaranja ugostiteljskih objekata, rješenja o obaveznoj samoizolaciji, prevoza više od dvije osobe u vozilu, okupljanja na javnom mjestu, ali i u stanovima.

Proteklih dana je, kako je navela, uočen i povećan broj predmeta koji se odnosi na kršenje zabrane izlaska nakon vremena predviđenog mjerama.

„Čak 63 osobe su u posljednjih nekoliko dana prekršile ovu mjeru. Zato poručujemo da će Državno tužilaštvo kršenje ove mjere najoštrije i bez izuzetka sankcionisati“, naglasila je Mandić.

Ona je kazala da se u svim predmetima hitno i bez izuzetka postupa.

„Apelujem na sve građane da se pridr svih mjera, prije svega zbog svog i zdravlja svoje porodice, a i da se ne bi našli na udaru Tužilaštva“, dodala je Mandić.

Najčitanije