fbpx
NaslovnicaCrna GoraOsnovaće dom za stare i odrasle osobe sa invaliditetom

Osnovaće dom za stare i odrasle osobe sa invaliditetom

Podgorica, (MINA) – Vlada je prošlog četvrtka, bez održavanja sjednice, donijela Odluku o osnivanju Javne ustanove za smještaj odraslih sa invaliditetom i starih osoba „Podgorica“.

Iz Vlade su kazali da se smještaj odraslih osoba sa invaliditetom i starih sada ostvaruje u javnim ustanovama predviđenim za njihov smještaj u Pljevljima, Bijelom Polju i Risnu.

“I kod pružalaca usluge smještaja kojima je Ministarstvo rada i socijalnog staranja izdalo licence za obavljanje djelatnosti – domovima starih „Duga” i „Nana” iz Danilovgrada”, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da se tom odlukom osniva i Javna ustanova za smještaj odraslih sa invaliditetom i starih osoba u Podgorici kapaciteta 270 mjesta.

“Stambeni prostor Javne ustanove se nalazi u zahvatu DUP-A „Konik – Stari aerodrom III” bruto površine 11.225 kvadratnih metara, korisna površina objekta iznosi 9.807 kvadratnih metara čija je vrijednost 12,5 miliona EUR”, kazali su iz Vlade.

Dodaje se da, prema osnovnom ugovoru, ukupna ugovorena vrijednost radova iznosi 9.116.380 EUR.

“Radovima je obuhvaćena izgradnja objekta sa uređenjem terena, nabavkom i montažom namještaja i opreme i izradom infrastrukturnih priključaka”, naveli su iz Vlade.

Sredstva za zarade zaposlenih za 30 izvršilaca planirana su Budžetom Crne Gore za ovu godinu.

Na jednici je data saglasnost na odluke o zastavi, notnom zapisu himne i utvrđivanja Dana nacionalnog praznika pripadnikâ albanskog, hrvatskog i romskog naroda u Crnoj Gori.

“Nacionalni savjet Albanaca u Crnoj Gori odlučio je da upotrebljava albansku nacionalnu zastavu – crnog dvoglavog orla na crvenoj podlozi, kao grb– crnog dvoglavog orla iznad kojeg je Skenderbegov šljem, na crvenom štitu za žutim obrubom i kao himnu pjesmu „Rreth flamurit të përbashkuar“ („Oko objedinjene zastave“)”, kazali su iz Vlade.

Navodi se da je za Dan nacionalnog praznika pripadnika albanskog naroda u Crnoj Gori određen 28. novembar – Dan nacionalne zastave.

Hrvatsko nacionalno vijeće u Crnoj Gori odlučilo je da upotrebljava zastavu i grb Hrvatske, i himnu te zemlje „Lijepa naša domovino“.

“Za Dan nacionalnog praznika pripadnika hrvatskog naroda u Crnoj Gori utvrdilo je 13. januar – dan prenosa moštiju Svetog Tripuna u Kotor (Karike)”, kazali su iz Vlade.

Romski savjet u Crnoj Gori odlučio je da upotrebljava plavo-zelenu romsku zastavu sa romskim točkom, a kao himnu pjesmu „Đelem, đelem“ (Išao sam, išao), koje je prihvatio Svjetski kongres Roma 1971. godine, da kao grb koristi crveni točak.

Dodaje se da je za Dan nacionalnog praznika Roma u Crnoj Gori utvrđen 8. april – Svjetski dan Roma, takođe proglašen na Svjetskom kongresu Roma 1971. godine.

Vlada je razmotrila Predlog za transfer sredstava s potrošačke jedinice Ministarstvo javne uprave na potrošačke jedinice opština Bijelo Polje, Pljevlja i Cetinje.

“I odobrila transfer sredstava u ukupnom iznosu od 350 hiljada EUR sa potrošačke jedinice Ministarstvo javne uprave, Programa: Reforma javne uprave, opštinama Bijelo Polje 190 hiljada EUR i Pljevlja 100 hiljada EUR, i Cetinju 60 hiljada EUR, i to za sprovođenje Plana optimizacije javne uprave 2018–2020”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je razmotren Predlog za preusmjeravanje sredstava sa Tekuće budžetske rezerve na Ministarstvo finansija.

Vlada je preusmjerila 500 hiljada EUR na izdatak otpremnine i tehnološki viškovi u okviru sprovođenja Odluke o otpremnini u slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa, donijete u okviru sprovođenja Plana optimizacije javne uprave 2018-2020.

Donijeta je Odluka o otvaranju Konzulata Crne Gore u Vajblingenu, u Njemačkoj, a na čelu Konzulata nadležnog za pokrajinu Baden-Virtemberg biće počasni kozul.

U okviru kadrovskih pitanja Vladimir Beratović razriješen je dužnosti savjetnika premijera zbog prelaska na drugu dužnost.

Najčitanije