fbpx
NaslovnicaCrna GoraOrganizovali konsultacije, javna rasprava ranije završena

Organizovali konsultacije, javna rasprava ranije završena

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo javne uprave (MJU) nije organizovalo javnu raspravu o Nacrtu Zakona o slobodnom pristupu informacijama (SPI), jer je ona ranije završena, nego dodatne kosultacije o tom aktu, saopšteno je iz tog resora.

Više predstavnika civilnog društva i medija zatražili su ranije od Ministarstva odgađanje javne rasprave o izmjenama Zakona o SPI dok se, kako su kazali, za to ne steknu uslovi koji bi omogućili kvalitetnu diskusuju o tom važnom pravnom aktu.

Iz Ministarstva su kazali da nijesu organizovali javnu raspravu, kako se to navodi u saopštenju više nevladinih organizacija (NVO), već da su, nakon završene javne rasprave, mimo propisane obaveze, organizovali dodatne konsultacije o Nacrtu zakona.

„Cilj dodatnih konsultacija je da NVO i mediji, kao najčešći korisnici zakona o SPI, budu uključeni tokom čitavog procesa njegove pripreme, kao što je bio slučaj sa ovim zakonom od samog početka“, pojasnili su iz MJU.

Iz tog resora navode da proces javnih konsultacija o izmjenama i dopunama Zakona o SPI od početka sprovode na transparentan način, uz poštovanje svih neophodnih faza, u skladu sa propisom Vlade koji uređuje postupak sprovođenja javne rasprave.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije