fbpx
NaslovnicaCrna GoraOrganizatori javnih okupljanja pokazali neodgovornost

Organizatori javnih okupljanja pokazali neodgovornost

Podgorica, (MINA) – Organizatori svih javnih okupljanja, koja su sprovedena mimo poštovanja mjera Nacionalnog koordinacionog tijela, pokazali su neodgovornost, a Uprava policije priličnu toleranciju prema tome, ocijenili su iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Navodi se da je Savjet na sjednici razmotrio primjenu policijskih ovlašćenja u odnosu na sva javna okupljanja koja su organizovana prije i nakon parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

Iz Savjeta su kazali da očekuju da Uprava policije, u pogledu potencijalnog nastavka masovnijih javnih okupljanja, bez obzira na njihov karakter, motiv i organizatora, osigura dosljednu primjenu policijskih ovlašćenja i svih važećih zdravstvenih propisa i iste spriječi.

Oni su ocijenili da je Uprava policije, na javnim okupljanjima u Cetinju i Podgorici, preduzela potrebne aktivnosti kako ne bi došlo do remećenja javnog reda i mira ili ugrožavanja integriteta i sigurnosti bilo kojeg pojedinca.

“Povodom tih događaja dio političkih adresa je u javnosti podigao tenzije”, navodi se u saopštenju.

Iz Savjeta su kazali da na postupanje službenika policije građanskom nadzoru policije nije upućena nijedna pritužba ili prigovor.

Savjet je, kako su naveli, kada su u pitanju javna političko-vjerska okupljanja, prije izbora, u Podgorici, Beranama i Nikšiću, i drugim opštinama, kao i patriotska okupljanja, nakon parlamentarnih izbora, u Cetinju i Podgorici, prepoznao nepreduzimanje svih potrebnih mjera i radnji kako bi se zaštitila bezbjednost i zdravlje građana.

Dodaje se da su policijski službenici Centra bezbjednosti Nikšić, 23. avgusta, postupali preventivno i zakonito, uzimajući u obzir naredbe i mjere Ministarstva zdravlja.

“Takvo postupanje je izostalo u ostalim situacijama što ukazuje da primjena policijskih ovlašćenja nije bila dosljedna”, rekli su iz Savjeta.

Bezbjednosna situacija u Crnoj Gori, kako su ocijenili, prije svega sa aspekta zdravstvene bezbjednosti građana, nikada nije bila složenija.

“Bezbjednosna kultura građana, u domenu zaštite sopstvenog i zdravlja drugih, nije odgovarajuća. To ugrožava bezbjednost ljekara i medicinskog osoblja što se u daljem odražava i na funkcionisanje zdravstvenog sistema i liječenje građana”, poručili su iz Savjeta.

Najčitanije

Paramont zaustavljen u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Košarkaški klub osoba sa invaliditetom Paramont iz Podgorice nije uspio da...