fbpx
NaslovnicaCrna GoraOrav: Nijesmo zaboravili na Crnu Goru

Orav: Nijesmo zaboravili na Crnu Goru

Podgorica, (MINA) – Solidarnost je uvijek bila najvažnija osobina Evropske unije (EU), ocijenio šef delagacije EU Aivo Orav, dodajući da Unija radi sve kako bi odgovorili na do sada neviđenu, zdravstvenu situaciju.

„Radimo maksimalnom brzinom da bi smo odgovorili na ovu, do sada neviđenu zdravstvenu situaciju. Ali nijesmo zaboravili Crnu Goru“, rekao je Orav za Vijesti.

On je podsjetio da je postignut dogovor i sa tri miliona EUR podržan crnogorski zdravstveni sistem.

„Kada se trenutna situacija okonča i Evropi i Crnoj Gori biće potrebano da se oporave, a Unija će u tom periodu biti uz Crnu Goru“, naveo je Orav.

Države EU, kako je naveo preduzimaju različite nacionalne mjere kako bi ublažile efekte koronavirusa.

„Istina je da je u početku previše njih pazilo na sopstvene interese, ali u poslednjih nekoliko sedmica Brisel je preduzeo izvanredne mjere“, istakao je Orav.

Prema njegovim riječima, poznato je da će pandemija uticati na globalnu ekonomiju i trgovinu i zato je EU preduzela mjere, kako bi osigurala održavanje trgovinskih lanaca i lanaca za snabdijevanje.

Odgovarajući na pitanje kako će kriza uticati na proces pridruživanja u cjelini, Orav je kazao da je to teško procijeniti.

„Ali EU će nastaviti da stoji uz Crnu Goru i druge države“, naglasio je Orav.

Komentarišući to što je civilni sektor zabrinut zbog odluke Vlade da objavi imena i adrese ljudi kojima je naređeno da se samoizoluju, Orav je rekao da je to „teška zagonetka“, ali da treba imati u vidu da su trenutno vandredne okolnosti.

Kada su u pitanju pohvale koje je Vlada dobila zbog uvedenih mjere, Orav smatra da nije dovoljno stručan da procjenjue prikladnost tih mjera.

„Svi učimo kako se nositi sa tim zaista vandrednim okolnostima“, rekao je Orav.

Crna Gora, kako je naglasio zaslužuje pohvale zbog ranog usvajanja i postepenog uvođenja strožih preventivnih mjera, u cilju odlaganja lokalne epidemije i njenih djelokruga.

Najčitanije