fbpx
NaslovnicaCrna GoraOnkološki pacijenti među najugroženijim kategorijama

Onkološki pacijenti među najugroženijim kategorijama

Podgorica, (MINA) – Pacijenti oboljeli od malignih bolesti su među najugroženijim kategorijama u vrijeme pandemije respiratornih oboljenja izazvanih virusom COVID 19, saopštilo je Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR).

„Ranjivost ove grupe nije determinisana isključivo oslabljenim opštim zdravstvenim stanjem i samim malignim procesom, već i uticajem onkološke terapije koja suprimira imunološki sistem“, kazali su iz CDPR-a agenciji MINA.

Oni su upozorili da je, s obzirom na to da se liječenje onkoloških pacijenata sprovodi po određenom planu, bez obzira na vanredne uslove, bitno da baš ti pacijenti preduzmu posebne mjere zaštite.

Kako su naveli, uputstva o mjerama izolacije od socijalnih kontakata kao i higijenskim mjerama kojih se moraju pridržavati da bi suzbili širenje virusa COVID 19, prilično su dostupna.

„Ali se nameće pitanje kako da postupe oni kojima je zbog osnovnog oboljenja potrebna periodična terapija i ljekarski nadzor, a to su prije svega onkološki pacijenti“, kazali su iz CDPR-a.

Oni su naglasili da se periodični odlasci kod ljekara tih pacijenata moraju obavljati u tačno zakazano vrijeme, da bi se izbjegle nepotrebne gužve i čekanja.

„Takođe je jako bitno da se odlasci kod ljekara svedu na minimum neophodnih posjeta radi terapije i kontrole, ako je neophodna, ili zbog eventualnog pogoršanja osnovnog stanja, i da se odlože kontrole pacijenata koji su u remisiji, a sve se može postići isključivo kontaktom i dogovorom sa svojim ljekarom – onkologom“, kazali su iz CDPR-a.

Kako su naveli, krajnje disciplinovano se moraju sprovoditi mjere izolacije, i ti pacijenti, kada obave neophodne posjete ljekaru, treba da borave isključivo u kućnim uslovima, a članovi njihovih porodica takođe strogo moraju voditi računa o svom kretanju.

„Potrebno je da što je moguće više budu izolovani, jer se pokazalo da je izolacija osnovni način na koji možemo spriječiti širenje infekcije“, poručili su iz CDPR-a.

Oni su naglasili da svi, ne samo onkološki pacijenti, treba obavezno da poštuju mjere Vlade i Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Najčitanije