fbpx
NaslovnicaCrna GoraOmbudsman: Objava spiska kršenje prava na privatnost

Ombudsman: Objava spiska kršenje prava na privatnost

Podgorica, (MINA) – Objavljivanje spiska zaraženih i oboljelih od koronavirusa na društvenim mrežama predstavlja, ne samo stigmatizaciju, već i kršenje prava na privatnost tih osoba, saopšteno je iz kancelarije Ombudsmana, koja je najoštrije osudila taj postupak.

„Izražavamo žaljenje što je zloupotrijebljeno zdravstveno stanje građana, koji su bili bez mogućnosti da spriječe objavu takve vrste podataka, i smatramo da je neophodno bez odlaganja angažovati sve državne resurse na otkrivanju načina na koji su ti podaci dospjeli u javnost i naravno procesuiranja vinovnika“, kazali su iz kancelarije Ombudsmana.

Oni su dodali da je otežavajuća okolnost činjenica da su među tim podacima okriveni i oni o maloljetnicima.

„Ova situacija nikako ne smije da dovede do nepovjerenja u sistem zaštite podataka, što će se najbolje preduprijediti brzom, efikasnom i djelotvornom istragom“, rekli su iz kancelarije Ombudsmana.

Ombudsman je, kako su naveli, izrazio punu solidarnost sa svima čija je privatnost narušena i pozvao crnogorsko društvo da na neposredan način iskaže podršku njima i njihovim porodicama tako što neće zloupotrijebiti, niti distribuirati dostupne podatke na bilo koji način.

„Jedan od razloga je i činjenica da se nakon pojave epidemije u Crnoj Gori svi možemo naći u takvoj ili sličnoj situaciji“, rekli su iz kancelarije Ombudsmana.

Oni su pozvali na razumijevanje situacije na Vrelima ribničkim i suzdržavanje od uvredljivih i diskriminatornih komentara na račun romske populacije.

Iz Ombudsmana su podsjetili da su mnogi sugrađani Romi svakako u nezavidnoj socio-ekonomskoj situaciji, bez dostupnih brojnih materijalnih i drugih sredstava koja su na raspolaganju većinskom stanovništvu.

„Nije u redu da im odmažemo dodatnom stigmom, ukoliko već nismo u prilici da pomognemo“, navodi seu saopštenju.

Najčitanije