fbpx
NaslovnicaCrna GoraOkrenutost ka evropskom sistemu vrijednosti najvrijedniji učinak

Okrenutost ka evropskom sistemu vrijednosti najvrijedniji učinak

Podgorica, (MINA) – Najvrijedniji učinak dosadašnje crnogorske politike je to što se beskompromisno okrenula ka evropskom sistemu vrijednosti, kazao je crnogorski predsjednik Milo Đukanović i ocijenio da su temeljne vrijednosti savremene Crne Gore prethodnih šest mjeseci bile pod ozbiljnom ofanzivom.

“Meni se čini da u svim zapadno-balkanskim društvima još imamo jednu oštru konfrontaciju dvije politike”, naveo je Đukanović u intervjuu koji je organizovan na Podgoričkom novinarskom forumu.

Kako je kazao, jedna od te dvije politike pokušava da usmjeri te zemlje na put evropskog razvoja i usvajanja evropskog sistema vrijednost.

“Nasuprot tome, imamo još veoma žilav otpor u svim zemljama Zapadnog Balkana od strane politika koje su za status kvo”, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, najvrijedniji učinak dosadašnje crnogorske politike je to što se beskompromisno okrenula ka Evropi i evropskom sistemu vrijednosti.

“Vrlo svjesna da i vladavina prava, tržišna ekonomija, demokratija, ljudska prava – da je to jedan posao kojim će se baviti generacije, daleko od toga da ćemo to obaviti u deset, 15 ili 30 godina”, naveo je Đukanović.

On je kazao da vidi evropske slabosti, ali da apsolutno zna da postoji jedna mnogo lošija solucija od svih slabosti koje danas vidimo u Evropi, a to je ostati van evropskog kolosjeka.

On je ocijenio da je u Crnoj Gori najdalje odmakao proces evropeizacije.

“Pogledajte od te prekretničke godine, 1997, u Crnoj Gori do danas, kada se zapravo promovisao put proevropskog razvoja Crne Gore, ta politika je vrlo uredno pobjeđivala na svim iskušenjima, dakle na svim izborima, uključujući i referendum”, kazao je Đukanović, prenosi portal Pobjede.

Dogodilo se, kako je rekao, pokleknuće te politike.

“Ne bih rekao neki dramatičan poraz. Pokleknuće te politike na posljednjim parlamentarnim izborima 30. avgusta i to je opet sticaj vrlo realnih okolnosti koje veoma pažljivo i otvorenih očiju analiziramo ovdje”, kazao je Đukanović.

On je naveo da smatra da je to osnovna, demarkaciona linija politike u svim državama regiona.

“Da li ćemo u Crnoj Gori uspjeti da se sa tim izborimo, ja sam ubijeđen da hoćemo. Dakle, ipak mislim da je politika građanske države, politika multietničke demokratije, politika evropskog sistema vrijednosti počela ozbiljno da pušta korijene u Crnoj Gori”, rekao je Đukanović.

On je kazao da je Demokratska partija socijalista (DPS) svih prethodnih godina bila okosnica proevropske državne politike.

“Kazao sam nakon našeg neuspjeha na izborima, 30. avgusta prošle godine, da je ipak najvažnije da mi baštinimo jedan veoma superioran sistem vrijednosti i da se za taj sistem vrijednosti na Balkanu moramo uporno boriti”, naveo je Đukanović.

Vlast se, kako je kazao, mora mijenjati, jer je to sastavni dio demokratskog života svake demokratske zajednice.

“Ali, za te vrijednosti se moramo boriti i kada smo vlast i kada smo opozicija. Tako da sada smo u jednoj zanimljivoj fazi, da kažem, prebacivanja DPS-a na drugu frekvenciju”, rekao je Đukanović.

Đukanović je rekao da se, uprkos očekivanjima i domaće i međunarodne javnosti, u Crnoj Gori desila mirna tranzicija vlasti.

“Crna Gora je demonstrirala jedan nivo demokratske kulture, ali nasuprot tome imali smo pokušaj nacionalističkog huliganstva i ispoljavanja najnižih mogućih strasti prema manjinama u Crnoj Gori i prema uopšte ideji građanske Crne Gore”, naveo je Đukanović.

On je kazao da se Srpska pravoslavna crkva danas u Crnoj Gori oslanja na u međuvremenu konstituisanu vladu i pokušava da iz te izvršne vlasti crpi sve ono što su njeni interesi.

Prema riječima Đukanovića, kultura građanske države u Crnoj Gori ima svoje korijene.

“Dakle vratimo se u vrijeme kralja Nikole, u vrijeme njegovog mudrog upravljanja i razumijevanja da Crna Gora u kojoj su i Cetinje i Podgorica i Ulcinj, može biti samo građanska država ili neće postojati”, kazao je Đukanović.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...