fbpx
NaslovnicaCrna GoraOko pet hiljada osnovaca nema uslove za onlajn nastavu

Oko pet hiljada osnovaca nema uslove za onlajn nastavu

Podgorica, (MINA) – Uređaj za praćenje onlajn /online/ nastave nema skoro pet hiljada osnovaca i taj problem mora da se riješi, saopštila je radna grupa Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, saznaje Pobjeda.

U crnogorskim osnovnim školama uči 68.506 đaka, što znači da nešto više od sedam odsto njih nema telefon ili uređaj za onlajn nastavu.

Prema informacijama Pobjede, još se prikupljaju podaci za srednju školu, a kako navode, Ministarstvo planira da taj problem riješi zajedno sa Udruženjem „Roditelji“.

Ministarstvo je ranije, početkom drugog polugodišta, zatražilo od škola da istraže za koliko učenika nije dostupna onlajn nastava, odnosno koliko njih ne mogu da je prate zbog nedostatka telefona, laptopa i interneta. Razredne starješine su potom te podatke prikupljale od roditelja i sačinile statističku bazu.

“Pričali smo o tome da se pokuša da se kroz donatorske aktivnosti tim đacima obezbijede uređaji. Najvjerovatnije će biti telefoni, jer im je najlakše njima da upravljaju. Sa operaterima, takođe, treba da se pokuša postići dogovor da im se obezbijedi internet”, saopšteno je Pobjedi nezvanično.

Zbog straha od širenja koronavirusa, đaci su prošle godine mahom pohađali nastavu onlajn, odnosno od kuće, zbog čega je na kraju ombudsman zatražio od nadležnih da se donese odluka da svi idu u školu, jer su pojedina djeca, koja nemaju uređaje za praćenje nastave, diskriminisana.

Prije početka drugog polugodišta, Ministarstvo je formiralo radnu grupu koja je izradila dva modela odvijanja nastave – da svi idu u školu, ili da se prave naizmjenične grupe đaka, na način što bi jedni sedmicu učili u školi, a drugi od kuće – onlajn.

Većina škola se odlučila za model odvijanja nastave u učionicama. Međutim, kako se usložnjavala situacija oko koronavirusa, u smislu toga što se u pojedinim gradovima povećavao broj zaraženih, Komisija za zaštitu stanovništva od koronavirusa počela je da donosi mjere, odnosno odluke privremenog zatvaranja škola u pojedinim gradovima.

Nastava se odvija onlajn u Nikšiću, Šavniku, Andrijevici, Kolašinu, Beranama, Pljevljima i Mojkovcu, ali će, prema saznanjima Pobjede, nadležni donijeti odluku da se od ponedjeljka otvore škole u svim gradovima osim u Pljevljima, Šavniku i Andrijevici.

Najčitanije

policija, Podgorica

Za 24 sata 19 saobraćajnih nezgoda


Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori u posljednja 24 sata dogodilo se 19 saobraćajnih...