fbpx
NaslovnicaCrna GoraOdgovornost za javnu riječ podići na viši nivo

Odgovornost za javnu riječ podići na viši nivo

Podgorica, (MINA) – Odgovornost za javno izgovorenu riječ mora biti podignuta na viši nivo, poručili su iz institucije Ombudsmana, navodeći da postojeći politički i javni diskurs, pored podjela, otvara prostor i za najgoru vrstu mržnje i otpora prema svakoj različitosti.

Ombudsman Siniša Bjeković reagovao je na događaj u ugostiteljskom objektu u Andrijevici, u kojem je povrijeđen devetogodišnji dječak.

“Uz želju za brz oporavak dječaku koji je postao simbol našeg besmisla i današnjice u kojoj živimo, molimo sve građane da dobro razmisle o tome kakav nam je put u budućnost ako se prepustimo najnižim strastima i osjećanjima prema onima sa kojima smo živjeli, živimo i živjećemo”, kazao je Bjeković.

On je kazao da se ne smije zaboraviti da ne postoji ništa vrednije od života i svetije od mirnog sna svakog djeteta u Crnoj Gori.

“Zato apel svima da shvatimo ovaj nemili događaj kao „test razuma“ i opomenu da moramo naprijed, prevazilazeći podjele i gradeći svjetliju i bolju budućnost”, rekao je Bjeković.

On smatra da je, nakon što je ta institucija po ko zna koji put reagovala na tenzije koje se u kontinuitetu proizvode u društvu, opravdano dodatno zatražiti mnogo više odgovornosti, lične i kolektivne, kako bi se spriječila dalja eskalacija nasilja.

“Ne sporeći pravo na slobodu javne riječi, uključujući i oštru, polemičku retoriku koja dostiže granice u kojima ni uvrede nijesu isključene, skloni smo zaključiti da to nikako ne može preći u prijetnje nasiljem, uključujući i psihološki rat u koji se uključuju i oni koji to ničim ne traže, niti izazivaju”, kazao je Bjeković.

To se, kako je naveo,posebno odnosi na javne ličnosti koje svojim angažovanjem kreiraju slobodu izražavanja, bez obzira koliko se to nekom sviđa ili ne.

“Posebno treba osloboditi pritiska, oličenog u otvorenim prijetnjama ličnoj sigurnosti, onima koji su eksponirani kao dio naše političke i građanske stvarnosti”, rekao je Bjeković.

On je istakao da odgovornost za javno izgovorenu riječ u uzavreloj crnogorskoj stvarnosti mora biti podignuta na viši nivo.

“To će pomoći običnom građaninu da shvati političku i društvenu stvarnost kao vrijednost, a ne priliku da se ugrozi najvitalniji interes svakog čovjeka, njegova sigurnost i sloboda”, ocijenio je Bjaković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije