fbpx
NaslovnicaCrna GoraOdgovornost nije samo samo stvar prava

Odgovornost nije samo samo stvar prava

Podgorica, (MINA) – Crnogorsko društvo biće odgovorno kada u Crnoj Gori bude vladalo pravo, poručeno je na okruglom stolu Vrijednosti za budućnost – Imamo li odgovornost u javnom djelovanju.

Na okruglom stolu ocijenjeno je da odgovornost nije samo stvar prava, već etički osjećaj za zajednicu.

“Crna Gora već 30 godina živi bez te komponente”, smatraju učesnici okruglog stola koji je održan u okviru projekta „Društveni dijalog – Zajedno do rješenja!“ u organizaciji CIN-a, Saveza građana CIVIS, Građanskog pokreta URA i Centra za građanske slobode (CEGAS).

Predsjednica Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) Milka Tadić Mijović kazala je da je na sceni pobjeda nasilja moćnih nad pravom.

“Najsvježiji primjer je slučaj Vesne Medenice i njeno neustavno biranje za predsjednicu Vrhovnog suda po treći put. Institucije su prazne ljušture u kojima sjede poslušni, a dužnost svih je da se okupimo oko jednog cilja – promjena“, rekla je ona.

Tadić Mijović je poručila da će crnogorsko društvo biti odgovorno kada Crna Gora bude zemlja u kojoj vlada pravo.

„Čini se da zemlja u tom pogledu samo pada dublje”, ocijenila je ona.

Lider URA-e Dritan Abazović kazao je da je glavna stvar za pitanje odgovornosti osjećaj slobode, a da u Crnoj Gori nema odgovornosti zato što nema dovoljno slobode.

„Odgovornost je nešto što nedostaje naročito u pogledu javnog djelovanja i mi živimo bez krivične, političke, moralne, a kamoli metafizičke odgovornosti u Crnoj Gori. Koverta, Limenka, Solana, mnoge privatizacije, petlja autoput, Ramada, Ćehotina, narkotici u školskom brodu Jadran, Tara“, naveo je on.

Abazović je pitao da li je neko zbog tih afera snosio posljedice i podnio ostavku.

“Građani su izašli na ulice zbog „Koverte“ i oni su ispunili svoju odgovornost. Da li je Slavoljub Stijepović podnio ostavku? Da li ministar unutrašnjih poslova podnio ostavku zbog „Limenke““, pitao je Abazović.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije