fbpx
NaslovnicaCrna GoraOdgovornim ponašanjem do integriteta izbornog procesa

Odgovornim ponašanjem do integriteta izbornog procesa

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori je do integriteta izbornog procesa moguće doći zakonitim i odgovornim ponašanjem svih koji participiraju u njemu, ocijenio je predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Đorđije Vukčević.

On smatra da izborni ambijent u Crnoj Gori karakteriše međusobno nepovjerenje svih političkih subjekata.

“Do integriteta izbornog procesa moguće je doći zakonitim, nezavisnim, odgovornim i prvenstveno transparentnim ponašanjem svih činilaca koji participiraju u tom procesu”, ocijenio je Vukčević u intervjuu agenciji MINA.

Vukčević je kazao da je nesporna činjenica da u izbornom procesu svaka strana, koja nije zadovoljna rezultatom te izborne utakmice, opravdanje traži “ne kod sebe, nego na drugoj strani”.

Kako je naveo, u prvom redu kriv je zakonodavno-pravni okvir, a u drugom organi koji sprovode izbore, prvenstveno DIK.

„Ne želim da kažem da zakonodavno-pravni ambijent ne treba mijenjati, unaprjeđivati, jer svi relevantni međunarodni predstavnici su ocijenili da su parlamentarni izbori sprovedeni u demokratskoj atmosferi, ali ipak dali niz preporuka za unaprjeđenje i izmjenu izbornog zakonodavstva“, rekao je Vukčević.

On formiranje skupštinskog Odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva vidi kao jednu od značajnih aktivnosti koja može da dovede to poboljšanja izbornog procesa.

„Nadam se da će sve parlamentarne stranke učestvovati u radu tog tijela, jer se u izbornoj godini, po pravilu, ne mijenja izborno zakonodavstvo“, rekao je Vukčević i dodao da očekuje da će Odbor dati predloge Skupštini i do kraja ove godine izmijeniti postojeće izborno zakonodavstvo.

S obzirom da se izborno zakonodavstvo mijenja dvostrećinskom većinom poslanika u Skupštini, odnosno konsenzusom svih konstituenata parlamenta, Vukčević je apelovao na članove Odbora da počnu sa radom i predlože Skupštini prava rješenja koja će svi prihvatiti.

„Tako ćemo vratiti povjerenje u ukupan izborni proces“, naglasio je predsjednik DIK-a.

On je podsjetio da je DIK, na bazi preporuka OEBS-a, uputila Odboru niz sugestija i predloga kako unaprijediti ukupni izborni proces.

Vukčević smatra da većina kritika na račun DIK proizilazi iz nepoznavanja nadležnosti i ovlašćenja Komisije.

Zakonom o izboru odbornika i poslanika, kako je naveo, dosta precizno je utvrđen sastav, nadležnosti i ovlašćenja DIK i drugih organa za sprovođenje izbora.

„Ni u kom slučaju ne treba reći da ne treba unaprjeđivati i mijenjati izborno zakonodavstvo u kojem je uređen položaj, sastav i nadležnosti ovog tijela“, dodao je on.

Na pitanje šta će preduzeti kako bi se povratilo povjerenje u DIK i izborni proces, Vukčević tvrdi da će se zalagati za zakonit i transparentan rad DIK-a, za saradnju sa svim lokalnim i državnim organima, predstavnicima civilnog sektora i relevantnim međunarodnim organizacijama.

Radi unaprjeđenja transparentnosti, kako je rekao, sva dokumenta i odluke koje donosi DIK objavljuju se i biće objavljivani ažurno na internet stranici.

„Na prvoj narednoj sjednici Komisije zalagaću se da se, u cilju podizanja i postizanja što veće transparentnosti, omogući prisustvo medijima na svim sjednicama DIK-a“, saopštio je Vukčević.

On je kazao da je bilo dosta govora o tome da li smanjiti broj članova i profesionalizovati DIK, ali da smatra da isključivo prifesionalizovanje ne bi doprinijelo poboljšanju rada i povjerenja u rad Komisije.

„Sve zavisi od integriteta ličnosti koji su u sastavu ovog tijela, koje je najodgovorije za zakonito i pravilno sprovođenje izborne volje građana. Mislim da će se, ukoliko se napravi određena profesionalizacija sa ljudima od integriteta, vraćati i zadobijati povjerenje i građana i svih činilaca na političkoj sceni“, zaključio je Vukčević.

Najčitanije