fbpx
NaslovnicaCrna GoraOdgodiće najavljeno otvaranje ugostiteljskih objekata

Odgodiće najavljeno otvaranje ugostiteljskih objekata

Podgorica, (MINA) – Ugostitelji će odgoditi najavljeno jednostrano otvaranje ugostiteljskih objekata u gradovima u kojima je njihov rad iz epidemioloških razloga zabranjen, a Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) do petka će sagledati zdravstveno-bezbjednosni i ekonomski efekat važećih mjera.

To je usaglašeno na današnjem sastanku predsjednika Vlade Duška Markovića sa predstavnicima Udruženja ugostitelja.

Kako je saopšteno iz Vlade, na sastanku je ocijenjeno da su ugostitelji u velikoj mjeri odgovorno poštovali propisane mjere, i da ugostiteljski objekti nijesu primarni uzrok povećanja broja inficiranih koronavirusom.

Marković je ukazao da je Vlada u proteklih osam mjeseci suočavanja sa pandemijom uspjela da obezbijedi funkcionisanje zdravstvenog sistema, redovna i dodatna izdvajanja za zarade i nagrade zdravstvenih radnika, kao i sve potrebne preparate i medicinsku opremu.

On je kazao da su, paralelno, subvencije privredi i zaposlenima premašile 50 miliona EUR.

„Ne treba samo ugostitelji da snose posljedice u situaciji u kojoj se infekcija nije raširila u ugostiteljskim objektima, već je do nje došlo grubim kršenjima na drugim mjestima, posebno u okviru vjerskih okupljanja i obreda“, kazao je Marković.

Na sastanku je ocijenjeno da je, osim reakcija iz Uprave policije, izostalo odgovorno i profesionalno postupanje mnogih drugih institucija, koje imaju zakonsku obavezu da sankcionišu prekršaje i krivična djela protiv javnog zdravlja.

„Nažalost, neprihvatljivo je i opasno i ponašanje pojedinih predstavnika nove parlamentarne većine, crkvenih velikodostojnika i dijela zdravstvenih radnika“, ocijenio je Marković.

Prema njegovim riječima, politički prvaci nove vlasti, zajedno sa dijelom sveštenstva Srpske pravoslavne crkve, osim organizovanja vjersko-političkih okupljanja, i u javnosti su kreirali odnos nepoštovanja naredbi i mjera NKT, što je direktno ugrozilo zdravlje građana.

Kako je saopšteno iz Vlade, sa sastanka je upućen poziv vjerskim zajednicama da obustave sva vjerska okupljanja i obrede.

„Vlada će do posljednjeg trenutka svog tehničkog mandata iskazivati punu spremnost da nastavi da subvencionira djelatnosti koje trpe štetu zbog mjera protiv širenja koronavirusa“, kaže se u saopštenju.

Sastanku sa predstavnicima Udruženja ugostitelja prisustvovali su potpredsjednik Vlade Milutin Simović, ministri finansija Darko Radunović i ekonomije Dragica Sekulić, kao i predstavnici Instituta za javno zdravlje, Doma zdravlja Podgorica i Privredne komore.

Najčitanije

policija, Podgorica

Za 24 sata 13 saobraćajnih nezgoda

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori se, u posljednja 24 sata, dogodilo 13 saobraćajnih...