fbpx
NaslovnicaCrna GoraOd ponedjeljka normalizacija rada zdravstvenih ustanova

Od ponedjeljka normalizacija rada zdravstvenih ustanova

Podgorica, (MINA) – Rad zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori će, s obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju, od ponedjeljka biti normalizovan, najavio je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

On je na konferenciji za novinare rekao da je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) danas konstatovalo poboljšanje epidemiološke situacije, imajući u vidu mali broj aktivnih slučajeva i opština sa trenutno inficiranim.

„Uvažavajući povoljnu epidemiološku situaciju, od 11. maja biće uspostavljena normalizacija rada zdravstvenih ustanova“, kazao je Hrapović.

Cilj je, kako je naveo, da se u Kliničkom centru Crne Gore, opštim i specijalnim bolnicama, kao i ustanovama u mreži zdravstvenog sistema, obezbijedi postepena dostupnost specijalističkih pregleda za sve pacijente.

„Ovim što smo uradili do sada, pokazali smo da je zdravstveni sistem spreman i za najveće izazove“, ocijenio je Hrapović.

On je rekao da povratak redovnim aktivnostima zdravstvenog sistema, uz poštovanje prepouka Instituta za javno zdravlje (IJZ), sada mora biti u vrhu prioriteta.

„IJZ je dostavio preporuke za postupanja na svim nivoima zdravstvene zaštite, i one će tokom dana biti distribuirane svim zdravstvenim ustanovama“, rekao je Hrapović.

Hrapović je kazao da su, s obzirom na to da je u proteklom periodu došlo do odgađana specijalističkih pregleda, zdravstvene ustanove dužne da organizuju rad tako što će za pacijente koji su imali zakazan termin, pregledati po prioritetu u smjenskom radu.

„Prijepodnevni terminu biće na raspolaganju izabranim ljekraima od ponedjeljka za nova zakazivanja“, pojasnio je Hrapović.

On je istakao i da je preporuka da se pozovu svi zakazani pacijenti, koji u prethodnom periodu nijesu obavili specijalistički pregled, kako bi im se zakazao termin u drugoj smjeni.

Hrapović je naveo i da je više nego jasna opravdanost uvođenja elektronskih servisa i dodao da je u prethodna dva mjeseca obavljeno oko 100 hiljada usluga putem elektronskih servisa.

On je rekao da Dom zdravlja u Tološima nastavlja da radi kao punkt za pacijente koje se sumnja da su pozitivni na Covid-19, a ukidaju se privremene bolnice u Podgorici, Baru i Beranama.

„Ovi objekti biće vraćeni prvobitnoj funkciji, a kompletan materijal biće popisan i odložen na način da budu dostupni za slučaj pogoršanja epidemiološke situacije“, zaključio je Hrapović.

Pomoćnik direktora IJZ-a Senad Begić najavio je da će uskoro biti omogućen međuopštinski saobraćaj po regionima.

“Kompletno primorje zajedno sa Cetinjem, predstavljaće jedan region, centralni region su opštine Podgorica, Tuzi, Danilovgrad, Nikšić, Šavnik i Plužine, a treći region biće sjeverne opštine”, pojasnio je Begić.

On je najavio i popuštanja mjera vezanih za vjerske običaje.

“Jutros smo imali sastanak sa sve tri glavne konfesije u Crnoj Gori i jako mi je drago što vjerujućem narodu mogu prenijeti poruku da će u narednom periodu svoje vjerske običaje moći pod određenim uslovima zadovoljavatu u vjerskim objektima”, kazao je Begić.

Begić je kazao da će naredne naredbe NKT-a biti vezane za vjerske objekte i kretanje po regionima, navodeći da se još nijesu stekli uislovi za otvaranje ugostiteljskih objekata.

“Suzbili smo širenje virusa, ali situacija se može preokrenuti. Sve što se uradi prebrzo, može se vratiti kao bumerang. NKT zasijeda u kontinuitetu, a IJZ radi 24 sata dnevno, prateći epidemiološku situaciju, ali i sprovođenje mjera”, rekao je Begić.

On je kazao da će vjernici će moći da odlaze u svoje vjerske objekte kada bude objavljena naredba Ministarstva zdravlja.

Begić je podsjetio da je zabrana javnog okupljanja još uvijek na snazi i da će masovnije kretanje biti regulisano drugim naredbama.

On je, na pitanje da li su maske proizvođača iz Kine, za koje je FDA povukla odobrenje, bezbjedne za upotrebu, kazao da jesu bezbjedne, ali da nijesu zadovoljavale standard zdravstvenih vlasti i da je proizvođač zloupotrijebio žig kvaliteta.

Govoreći o očekivanom ukidanju zabrane kretanja poslije 23 sata, Begić je kazao da se toj mjeri mora obazrivo pristupiti.

“Kada je kretanje dozvoljeno od 19 do 23 sata, reakcija građana je bila kao da su sve mjere ukinute. Ta mjera će se u dogledno vrijeme popustiti”, rekao je Begić.

Govoreći o uslovima za proglašenje kraja epidemije, Begić je naveo da to nije precizno definisano.

“To je vrijeme koje je jednako duplom vremenu inkubacije, što je 28 dana bez novih slučajeva, budući da je 14 dana vrijeme inkubacije. Trenutno smo najbliži tom periodu od 28 dana bez novih slučajeva”, rekao je Begić.

Na pitanje o testiranju sportista prije početka takmičenja, on je kazao da ne postoje razlozi za to.

“Ne postoje razlozi i zahtjevi da se testiraju zdravstveni radnici. Ni sportisti nijesu ugroženiji. Dobili su precizne instrukcije kako da se ponašaju tokom treninga. Vodićemo računa da slučajnim uzorkom određeni pripadnici sportskih kolektiva budu testirani”, rekao je Begić.

Šefica operativnog štaba Vesna Miranović kazala je da se u domovima za stare nalazi 700 osoba, uključujući i one koji su smješteni u Komanskom mostu.

„Mi smo do sada uspjeli da sačuvamo njihove živote i zdravlje, i nemamo nijednu osobu koja je pozitivna na koronavirus“, istakla je Miranović.

Ona je dodala da se u karantima u Crnoj Gori nalaze 343 osobe i svi su dobrog opšteg stanja.

“Karantini predstavljaju način da osobe koje se vraćaju u svoju državu izbjegnu kontakt sa populacijom koja je zdrava da bi spriječili razvoj novih klastera. Postupili smo po najboljim preporukama i osnažili instituciju i spriječili 12, 13 novih kalastrera”, rekla je Miranović.

Govoreći o otpočinjanju normalizacije rada u specijalistilkim ambulantama, Miranović je kazala da je to “novi izazov”.

“Centralno zakazivanje je spriječilo stvaranje gužvi, po preporukama IJZ-a ispred poliklinike će stajati medicinska sestra koja će kontrolisati u kom terminu pacijent treba da pristupi”, dodala je Miranović.

Najčitanije